Τα επιτραπέζια παιχνίδια που αγαπήσαμε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90

Στα ‘80s και τα ‘90s τα video games βρίσκονταν ακόμα σε «βρεφικό» στάδιο, όπως και το internet, ενώ όσον αφορά τα smartphones ούτε λόγος, με τη μόνη διασκέδαση που μπορούσαν να παρέχουν τότε οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας να είναι το… φιδάκι στα πρωτοποριακά για την εποχή τους κινητά της Nokia

.

Ως εκ τούτου έφηβοι και νέοι όταν μαζεύονταν σε σπίτια ή και σε καφέ ήταν μοιραίο να γίνουν φαν των επιτραπέζιων παιχνιδιών.

Αγαπημένο δώρο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και κλασικό δώρο γενεθλίων από γονείς, θείους κτλ, το επιτραπέζιο παιχνίδι μεσουρανούσε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Οι επιλογές άπειρες, με κάποια από τα παιχνίδια να θεωρούνται «πουλέν» ακόμα και σήμερα, ενώ δεν είναι λίγα αυτά που θεωρούνται κλασικά και βρίσκονται σε κάθε παιδικό δωμάτιο.

Πάμε να δούμε σε αυτή τη νοσταλγική περιήγηση, τα ταμπλό που ρίξαμε ζάρια, κουνήσαμε πιόνια και πετάξαμε με νεύρο τις κάρτες από τα χέρια μας όταν δεν μας πήγαινε η τύχη.

Hotel

Στο μυαλό αυτού που δημιούργησε αυτό το παιχνίδι ήταν απλά να κάνει μια «δυνατή» διασκευή της Monopoly. Και τα κατάφερε δεόντως. Ένας δρόμος γεμάτος πολυτελή ξενοδοχεία, που έπρεπε να αγοράσεις και να κυριαρχήσεις στην ξενοδοχειακή αγορά. Ας μη γελιόμαστε βέβαια, εάν κατάφερνες να υψώσεις τους ουρανοξύστες του εμβληματικού President και έβαζες τις εισόδους στο δρόμο, ξεπαράδιαζες με συνοπτικές διαδικασίες τους αντιπάλους σου που αρκέστηκαν σε Wakkiki, L’ Etoile και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

Hero Quest

Ένα φουλ αγορίστικο παιχνίδι, που για τους μυημένους όταν ήρθε στη μόδα ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», εμφάνισαν ένα σαρδόνιο χαμόγελο στα χείλη. Νάνος, Στοιχειό, Βάρβαρος και το «λιμό» ο Μάγος πάλευαν με δαίμονες, καλικάντζαρους  και άλλα θηρία προκειμένου να φτάσουν στη νίκη επί του κακού μάγου. Η απόλυτη παιχνιδάρα με μινιατούρες βασισμένες στη μυθολογία της μεσαιωνικής Αγγλίας, επικές αποστολές και μάχες μέχρις εσχάτων. Θεϊκό το γεγονός ότι ένας παίκτης έπαιζε τον άρχοντα του σκότους έναντι των τεσσάρων καλών παικτών.Ωστόσο αυτό που τρέλανε κόσμο κανονικά ήταν οι επεκτάσεις του παιχνιδιού κάτι που στη συνέχεια μιμήθηκαν τα video games με τα sequels.

Κάστρα και Πολιορκητές

Εδώ πρέπει να μιλάμε για όσκαρ διαφήμισης, αλλά όσον αφορά το παιχνίδι μπορούμε να μιλάμε για χρυσό βατόμουρο. Το άκρως παραπλανητικό σποτάκι έκανε τη φαντασία των παιδιών να καλπάζει αφού πίστευαν ότι θα μεταφερθούν στον μεσαίωνα και τις ηρωικές μάχες. Όπως ήταν λογικό αποτελούσε «must» δώρο στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ωστόσο η απογοήτευση ερχόταν μόλις άνοιγε το κουτί και ο αρχικά ενθουσιασμένος πιτσιρικάς έβλεπε ένα κακοφτιαγμένο χαρτονένιο ταμπλό, πλαστικά ομοιώματα της πλάκας, ενώ υπήρχαν και τύπου επεκτάσεις που σήμαινε ότι τα παιδιά έπρεπε να πείσουν τους γονείς να βγάλουν και άλλα πεντοχίλιαρα από το πορτοφόλι τους.

Ghost Castle-Το Κάστρο των Φαντασμάτων

Οι δημιουργοί του ουσιαστικά μετουσίωσαν ένα θρίλερ σε παιχνίδι, με απίστευτο gameplay για την εποχή του, όπου πάνω στο ταμπλό τοποθετούνταν ένα ολόκληρο στοιχειωμένο κάστρο. Δυστυχώς το σενάριο μετά από πολλές γύρες παρέμενε μονότονο και έτσι ένα θρίλερ με επαναλήψεις παύει να είναι θρίλερ μιας και χάνει τη σασπένς του. Παρά τη θεαματική είσοδο του στα καταστήματα παιχνιδιών πλέον μπορεί σήμερα να το βρει κανείς μόνο μέσω συλλεκτών.

Cluedo

Σήμερα έχει βγει μέχρι και σε έκδοση τσέπης, αλλά για την εποχή του ήταν αρκετά πρωτοποριακό. Μυστήριο μέχρις εσχάτων για να βρούμε το δολοφόνο, σημειώσεις… κανονική σπαζοκεφαλιά. Σίγουρα αποτέλεσε σχολείο για πολλούς αξιωματικούς της αστυνομίας στο ανθρωποκτονιών, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο δάκτυλο… Νικολούλη.

Trivial Pursuit

Εντάξει, τι να λέμε τώρα όταν βγήκε απλά έσβησε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι γνώσεων. Έγινε μέχρι και παιχνίδι στα αφής οθόνης που σάρωσαν στα τέλη της δεκαετίας ’90-αρχές ’00. Στα του αγώνα τώρα, μιλάμε για παιχνίδι που έπρεπε να είχες εγκατεστημένο σκληρό στο μυαλό σου με όλες τις πληροφορίες για να κερδίσεις. Ακόμα και σήμερα, όπου έχουν βγει δεκάδες θεματικές εκδόσεις ερωτοαπαντήσεων, οι παρέες επιλέγουν να παίξουν σε ομάδες αφενός για να μην ξεφτυλίζονται ορισμένοι παίκτες και αφετέρου για να ρολάρει γρήγορα και με σασπένς το παιχνίδι.Διαβάστε περισσότερα στην επόμενη σελίδα

Σελίδα — 1 2 3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ