100.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την Κόκκινη Πλατεία για την Πρωτομαγιά

Πολυάριθμα πλακάτ και ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικάτων στο πνεύμα της γιορτής των Εργατών 

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τη γιορτή των Εργατών, ξαναρχίζοντας μια παράδοση που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, την ώρα που το αίσθημα του πατριωτισμού στη Ρωσία έχει ενταθεί από την ουκρανική κρίση.

«Είμαι περήφανος για την πατρίδα μου», «ο Πούτιν έχει δίκιο» ανέφεραν τα πανό που κρατούσαν στα χέρια τους οι διαδηλωτές μαζί με ρωσικές σημαίες και μπαλόνια λευκά, μπλε και κόκκινα, στα χρώματα της ρωσικής σημαίας, ανέφερε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, της οποίας ηγείτο ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, και η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κόκκινη Πλατεία, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο για πρώτη φορά από το 1991.

Με πολυάριθμα πλακάτ και ομιλίες των εκπροσώπων των συνδικάτων οι συμμετέχοντες γιόρτασαν την προσάρτηση της Κριμαίας το Μάρτιο στη Ρωσία, μετά τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος το οποίο καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τη διεθνή κοινότητα.
«Ένας άνεμος ελευθερίας πνέει στην Κριμαία!» φώναξε με ενθουσιασμό από το βήμα ένας άνδρας με στρατιωτική στολή. «Μόσχα- Σεβαστούπολη, πόλεις των ηρώων» έγραφε ένα πλακάτ.

Ένας εκ των διοργανωτών της πορείας, ο Αλεξάντρ Τσερκούκοφ, πρόεδρος του κόμματος «Ένωση των Εργατών» είχε δηλώσει προχθές ότι η διαδήλωση θα έχει «αντιφασιστικό χαρακτήρα, λόγω της κατάστασης στα σύνορά μας» αναφερόμενος στα γεγονότα που διαδραματίζονται στα Ανατολικά της Ουκρανίας.

Φέτος η επιστροφή συμβολικού χαρακτήρα των κινητοποιήσεων στη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο, έλαβε την έγκριση των αρχών, όπως την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ, όταν η Πρωτομαγιά αποτελούσε αφορμή για μεγαλειώδεις στρατιωτικές και πολιτικές παρελάσεις ενώπιον των ηγετών της Σοβιετικής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων της Ρωσίας, Μιχαϊλ Σμακόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε ολόκληρη την χώρα.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ