Ιταλία: Επεισοδιακή εκκένωση εγκαταλελειμένου κτιρίου από καταληψίες

Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση για την απομάκρυνση 350 φτωχών οικογενειών

Επεισοδιακή ήταν η επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας για την απομάκρυνση περίπου 350 φτωχών οικογενειών που είχαν κάνει κατάληψη σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς τραυματίστηκαν συνολικά 10 άτομα.

Οι οικογένειες αυτές —Ιταλοί και μετανάστες— είχαν καταλάβει εδώ και 9 ημέρες το εγκαταλελειμμένο κτίριο, που ανήκει σε μια δημόσια ασφαλιστική επιχείρηση, εξαιτίας της χρόνιας έλλειψης προσφοράς φθηνής στέγης στην ιταλική πρωτεύουσα.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται μια γυναίκα που υπέστη κάταγμα στο πόδι.

Ορισμένοι από τους καταληψίες είχαν ανεβεί στη στέγη και χτυπούσαν μεταλλικές κατσαρόλες για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές.

«Εισέβαλαν, πετώντας τα πράγματά μας από τα παράθυρα, μας έριξαν στο έδαφος και χτυπούσαν εκείνους που αντιστέκονταν» περιέγραψε ένας καταληψίας που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα άδεια ακίνητα πρέπει να κατανεμηθούν σε οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη. Σύμφωνα με μια έρευνα του περιοδικού Πανοράμα, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου, 50.000 διαμερίσματα παραμένουν χωρίς ενοικιαστές μόνο στην πόλη της Ρώμης.

Οι καταληψίες είναι Ιταλοί και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων έχουν χάσει τη δουλειά τους εξαιτίας της ύφεσης.

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης, περίπου 90 κτίρια στην πόλη τελούν υπό κατάληψη και ο αριθμός των επιχειρήσεων απομάκρυνσής τους αυξάνεται. Το πρώτο 6μηνο του 2013, εκτελέστηκαν 3.346 διαταγές να αδειάσουν τα κτίρια αυτά.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ