Απίστευτο αλαλούμ για τα ανοικτά καταστήματα την Μεγάλη Παρασκευή

Με αυτόφωρο απειλούνται όσοι υπάλληλοι εργαστούν πριν τη μία το μεσημέρι αύριο – «Αντάρτικο» αλλά και αναστάτωση στους εμπορικούς συλλόγους όλης της χώρας που σχεδιάζουν να ανοίξουν στις 11 της Μ.Παρασκευής – Τι λένε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που εξέδωσαν την εγκύκλιο 

Το αλαλούμ μεταξύ συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών αλλά και τη δυσκολία να εφαρμοστούν στην πράξη οι λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες επενδύουν εταίροι και δανειστές της χώρας προκειμένου η ελληνική οικονομία να ξαναγίνει ανταγωνιστική αποκαλύπτει ένα περιστατικό που υπό άλλες συνθήκες θα περνούσε απαρατήρητο…

Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης έγινε γνωστό ότι θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο όσοι υπάλληλοι ή καταστηματάρχες ανοίξουν τα καταστήματά τους ή προσπαθήσουν να εργαστούν πριν τη μία το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, πριν δηλαδή από το μυστήριο της Αποκαθήλωσης! 

Αυτό αναφερόταν σε εγκύκλιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας η οποία εκδόθηκε στηριζόμενη σε ανενεργό και ξεχασμένο νόμο του 1976! Απίστευτο κι όμως αληθινό. Την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες συνεπικουρούμενοι από τους δανειστές και τους επιχειρηματίες προσπαθούν να εδραιώσουν την επιχειρηματολογία τους για α οφέλη από τα ανοιχτά καταστήματα και τις Κυριακές, μια κρατική υπηρεσία απειλεί όσους δουλέψουν το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ότι θα συλληφθούν και μάλιστα θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο…

Η απειλή σύλληψης όσων προσπαθήσουν να εργαστούν προκάλεσε αίσθηση όταν μεταδόθηκε από το protothema.gr και αναδημοσιεύθηκε από δεκάδες ιστοσελίδες. Επιχειρηματίες, εργαζόμενοι αλλά και νομικοί εκπρόσωποι εμπορικών συλλόγων προσπαθούσαν να διακριβώσουν τι ακριβώς συμβαίνει και αν το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σχεδιάζει πράγματι να κάνει συλλήψεις όσων παραβιάσουν το νόμο του 1976 και σπεύσουν να εργαστούν προτού η ώρα το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής δείξει 13:00…

Στέλεχος του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) με το οποίο συνομίλησε το protothema.gr προσπάθησε να καθησυχάσει. «Εδώ δεν γίνονται συλλήψεις για σοβαρότερα αδικήματα…», μας είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, στην ουσία, η οδηγία που προβλέπει συλλήψεις των «εργατικών» υπαλλήλων και πάλι δεν θα εφαρμοστεί.

Το αλαλούμ μεταξύ υπουργείου Εργασίας, εμπορικών συλλόγων και περιφερειακών διοικήσεων γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι με αποφάσεις των κατά τόπους περιφερειαρχών ορίζονται τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων. Σε πολλές περιοχές της χώρας, για παράδειγμα στην Κρήτη και στα Ιωάννινα, αύριο Μεγάλη Παρασκευή τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν από τις 11 το πρωί, πριν τη μία δηλαδή, γεγονός που αυτομάτως καθιστά όσους εργαστούν παραβάτες και δυνάμει «υπόδικους». 

Το protothema.gr συνομίλησε με εκπροσώπους εμπορικών συλλόγων. Τα καταστήματα στο Ρέθυμνο θα ανοίξουν κανονικά, όπως κάθε χρόνο στις 11:00 το πρωί, δήλωσε μιλώντας στο protothema.gr, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Μανώλης Ψαρουδάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Χανίων Τάκης Ζερβουδάκης. Τα καταστήματα στα Χανιά θα ανοίξουν από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα όπως γίνεται κάθε χρόνο, μας είπε.

«Έχουμε υπ’ όψιν την εγκύκλιο, υπάρχει πολλά χρόνια, αλλά όπως και πολλά άλλα έτσι και αυτή παραμένει ανενεργή. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε φέτος κάποιο πρόβλημα. Δεν υπάρχει λόγος να το ανακινούμε» σημείωσε αναφερόμενος στο θέμα με το ΣΕΠΕ και την απειλή αυτοφώρου.

«Είναι νόμος του κράτους, εφαρμόζεται, δεν εφαρμόζεται, είναι νόμος και πρέπει να τον σέβονται όλοι, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να συλληφθεί, όποιος τον παραβεί», τόνισε μιλώντας στο protothema.gr o Αντώνης Μέγγουλης, νομικός σύμβουλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας.

«Μένω έκπληκτος γιατί το θέμα ανακινείται αυτή τη χρονική περίοδο», τονίζει, σημειώνοντας, ότι μόνο σε περίπτωση που ο Δήμος πλέον – πριν τον Καλλικράτη αποφάσιζε ο Νομάρχης-, κάποιας περιοχής αποφασίσει κάτι διαφορετικό στο ωράριο λειτουργίας, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους εργαζόμενους.

Κορκίδης: Το θέμα θέλει διευκρίνιση

«Η υπόθεση αυτή μου φαίνεται απίθανη, σήμερα ενημερώθηκα για την ύπαρξη της εγκυκλίου, δεν πιστεύω ότι είναι δυνατό να υφίσταται. Το θέμα θέλει διευκρίνιση», δήλωσε στο protothema.gr ο πρόεδρος της  ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. 

Το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων είναι 9 το πρωί με 9 το βράδυ, πιστεύω ότι ο τελευταίος αυτός νόμος, λογικά ακυρώνει την όποια εγκύκλιο. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε κάποιο πρόβλημα αύριο.  Παρόλα αυτά θα επικοινωνήσω με το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο είναι υπεύθυνο να ξεκαθαρίσει το θέμα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. 

Να σημειωθεί ότι αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, τόσο τα εμπορικά καταστήματα, όσο και τα σούπερ μάρκετ θα ανοίξουν στη 1 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα
To διαβάσαμε στο protothema.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ