Η Συρία στις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους

Παρατηρείται πρωτοφανής αριθμός απαγωγών και πολύ υψηλά ποσοστά θανάτων – Στις πρώτες θέσεις του σχετικού καταλόγου είναι το Ιράκ, η Σομαλία και οι Φιλιππίνες

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), ανέφερε την Τετάρτη πως η Συρία είναι από τις «πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τον Τύπο», απαριθμώντας τις περιοχές του πλανήτη όπου οι δολοφονίες δημοσιογράφων δεν εξιχνιάζονται και ως εκ τούτου παραμένουν πράξεις ατιμώρητες. Εκτός της Συρίας στις πρώτες θέσεις του σχετικού καταλόγου όπως και πέρυσι είναι το Ιράκ, η Σομαλία και οι Φιλιππίνες.

Επιπλέον, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) καταγγέλλει ένα «αυξανόμενο αριθμό εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων και απειλές εναντίον εκείνων που εργάζονται στη Συρία. Όπως αναφέρει η CPJ, παρατηρείται πρωτοφανής αριθμός απαγωγών και πολύ υψηλά ποσοστά θανάτων που οφείλονται στα διασταυρούμενα πυρά των μαχών που καθιστούν τη Συρία ως μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τον Τύπο.

Νέες πράξεις βίας καθώς επίσης πλήρης έλλειψη διώξεων εναντίον εκείνων που δολοφόνησαν δημοσιογράφους, επικρατεί στο Ιράκ, τη Σομαλία και τις Φιλιππίνες, τις χώρες που καταλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια τις τρεις πρώτες θέσεις στο σχετικό δείκτη επικινδυνότητας. Για το Ιράκ που είναι στην κορυφή της λίστας όπως αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων, το 100% των περιπτώσεων δολοφονιών δημοσιογράφων παραμένουν ατιμώρητες.

Εξάλλου, τέσσερις νέες δολοφονίες που διαπράχθηκαν στη Σομαλία το 2013, προστίθενται στο ήδη ανησυχητικό αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε αντίποινα για το έργο τους. Στη χώρα αυτή οι ένοπλες αντάρτικες ομάδες, εκμεταλλευόμενες την αδυναμία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών, τρομοκρατούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενώ οι αρχές δεν έχουν διερευνήσει καμία υπόθεση δολοφονίας, σύμφωνα με την CPJ.

Ο δείκτης ατιμωρησίας της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων υπολογίζει το ποσοστό των δολοφονιών δημοσιογράφων που δεν τιμωρούνται ποινικά, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Σύμφωνα με την CPJ, οι τοπικοί δημοσιογράφοι αντιπροσωπεύουν το 96 % των θυμάτων. Οι περισσότεροι καλύπτουν πολεμικά και πολιτικά ρεπορτάζ ή υποθέσεις διαφθοράς.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ