ΗΠΑ: Απαισιοδοξία για την έκβαση της συνόδου στη Γενεύη για την ουκρανική κρίση

Η Ουάσινγκτον «προετοιμάζει ενεργά» νέες κυρώσεις εναντίον την Ρωσίας

Δεν αναμένει να σημειωθεί σημαντική πρόοδος με τη Ρωσία, η Ουάσινγκτον, στο θέμα της Ουκρανίας στη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα λάβει χώρα την Πέμπτη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν την Τετάρτη Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι λογικό να γίνονται εικασίες ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, αν δεν υπάρξει πρόοδος στη συνάντηση.

Διατηρώντας την ανωνυμία τους, οι αξιωματούχοι είπαν ότι πιστεύουν πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν οραματίζεται μια ομοσπονδοποιημένη Ουκρανία, με τη Μόσχα να διατηρεί ως εκ τούτου τη δυνατότητα να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της.

Στο μεταξύ έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης στη Γενεύη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι για να συμμετάσχει στη συνάντηση. Ο Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει η τετραμερής αυτή συνάντηση να βοηθήσει στην έναρξη «ενός πραγματικού διαλόγου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», όπως επεσήμανε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που συνοδεύει τον υπουργό. «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν να συζητήσουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία και να αναζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στόχος της Ουάσινγκτον είναι η Ρωσία να πάψει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «ήταν απόλυτα ξεκάθαρος: αν η Ρωσία δεν αδράξει την ευκαιρία αυτή ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση, το τίμημα θα μεγαλώσει».

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ