Νιγηρία: Θύματα παραπλάνησης από ένοπλους έπεσαν οι μαθήτριες που απήχθησαν

Υπεύθυνη θεωρείται η Μπόκο Χάραμ, οι ενέργειες της οποίας εντείνουν τους φόβους για εξάπλωση της βίας

Παραπλάνησαν τις δεκάδες Νιγηριανές μαθήτριες οι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι τη Δευτέρα τις απήγαγαν από ένα σχολείο, καθώς παρίσταναν τους στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί για να τις προστατεύσουν, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Τετάρτη αξιωματούχοι.

Οι ένοπλοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές είναι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χάραμ, έκαναν έφοδο στο σχολείο θηλέων στην πόλη Τσιμπόκ της πολιτείας Μπόρνο. Οι μαθήτριες που απήγαγαν είναι ηλικίας 15 έως 18 ετών.

Να υπενθυμίσουμε πως την ίδια ημέρα μια έκρηξη στα περίχωρα της πρωτεύουσας στοίχισε τη ζωή σε 75 ανθρώπους, ενώ και για αυτή την επίθεση υπεύθυνη θεωρείται η Μπόκο Χάραμ, οι ενέργειες της οποίας εντείνουν τους φόβους για εξάπλωση της βίας στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής και μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγική χώρα της Μαύρης Ηπείρου.

Η ισλαμιστική ομάδα Μπόκο Χάραμ, το όνομα της οποία σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμαρτία», έχει εξαπολύσει συχνά στο παρελθόν επιθέσεις εναντίον σχολείων, τα οποία αντιλαμβάνεται ως σύμβολα της κοσμικής εξουσίας, σκοτώνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στόχοι επίσης των επιθέσεων της ομάδας αποτελούν επίσης χριστιανικές εκκλησίες, στελέχη της αστυνομίας, του στρατού, κυβερνητικά κτίρια και δημόσιοι λειτουργοί.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση της Νιγηρίας δεσμεύτηκε να εντείνει τις επιχειρήσεις της για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», που όπως ανέφερε «δεν έχει καμιά σχέση με τη θρησκεία, την εθνοτική ταυτότητα ή τη φυλή».

Οι μαθήτριες, που βρίσκονταν εσωτερικές στο σχολείο για τη διεξαγωγή των ετήσιων εξετάσεων παρά το κλείσιμο πολλών εκπαιδευτικών κέντρων σε όλη τη χώρα εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων από τη Μπόκο Χάραμ στα βορειοανατολικά, αρχικά υπάκουσαν στις εντολές των ενόπλων πιστεύοντας ότι ήταν Νιγηριανοί στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί για την προστασία τους.

«Όταν είδαμε αυτούς τους ενόπλους, νομίζαμε ότι ήταν στρατιώτες και όταν μας είπαν να περπατήσουμε ως την πύλη υπακούσαμε στις εντολές τους», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters η 18χρονη Γκοντίγια Αϊζάια, η οποία κατάφερε αργότερα να ξεφύγει από τους απαγωγείς της.

Στη συνέχεια οι ένοπλοι άρχισαν να λεηλατούν το σχολείο και έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Μόνο τότε οι μαθήτριες συνειδητοποίησαν τρομοκρατημένες ότι οι άγνωστοι δεν ήταν στρατιώτες. Υπό την απειλή των όπλων, οδηγήθηκαν σε οχήματα.

«Κλαίγαμε», αφηγήθηκε η Αϊζάια στο Reuters, εξιστορώντας πώς λίγη ώρα μετά κατάφερε να πηδήσει από το φορτηγό και να ξεφύγει μέσα στο δάσος, αφού βρήκε κάπου να κρυφτεί. Οι ένοπλοι εξανάγκασαν τα κορίτσια να στοιβαχτούν σε ένα λεωφορείο και φορτηγά αυτοκίνητα.

Μέχρι στιγμής επικρατεί σύγχυση σχετικά με τον ακριβή αριθμό των μαθητριών που απήχθησαν. Οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για περίπου 100 κορίτσια, ωστόσο ο κυβερνήτης της πολιτείας Μπόρνο, ο Κασίμ Σετίμα, δήλωσε ότι ο αριθμός ίσως είναι μικρότερος, αφού μέχρι στιγμής οι κηδεμόνες μόνον 50 μαθητριών έχουν δηλώσει την εξαφάνιση των κορών τους. Ωστόσο ο αριθμός αυτός μπορεί να μην είναι ο τελικός.

Ο Σετίμα είπε ότι τουλάχιστον 14 κορίτσια κατάφεραν να ξεφύγουν από τους απαγωγείς. Ο γενικός γραμματέας εκπαίδευσης στην πολιτεία Μπόρνο, ο Ινούα Κούμπο, δήλωσε ότι όλα τα κορίτσια που διέφυγαν έδωσαν στις αρχές πανομοιότυπες καταθέσεις με αυτή της Αϊζάια. «Μπήκαν ανυποψίαστες στο λεωφορείο», είπε στο Reuters. «Τις παρέσυραν να μπουν στα οχήματα λέγοντάς τους πως το σχολείο επρόκειτο να δεχτεί επίθεση», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ