ΟΗΕ: Αντιπαράθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία

Oι δυτικοί πρεσβευτές θεώρησαν ότι οι αρχές του Κιέβου έχουν μέχρι στιγμής δείξει αυτοσυγκράτηση κατά την αναταραχή στα ανατολικά της χώρας

Κατηγορίες αντάλλαξαν οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών και ο Ρώσος ομόλογός τους αντάλλαξαν, την Τετάρτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία. Η Μόσχα θεωρεί προκατειλημμένη την έκθεση ενώ η Ουάσιγκτον το Λονδίνο και το Παρίσι καλούν τη Ρωσία να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.

Όμως, για τον πρέσβη της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν, η έκθεση του ΟΗΕ «είναι προκατειλημμένη και δεν αντανακλά ορθά την κατάσταση του ρωσόφωνου πληθυσμού της χώρας». Τόνισε δε «τον κίνδυνο ενός πραγματικού εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι οι αρχές του Κιέβου πρέπει να κάνουν διάλογο με τους αυτονομιστές.

Στον αντίποδα, ο Βρετανός πρέσβης Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι παραστρατιωτικές μονάδες είναι καλά εξοπλισμένες με αυτόματα όπλα και δεν είναι ειρηνικοί διαδηλωτές». Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Σαμάνθα Πάουερ σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η ένταση είναι οι μαχητές- αυτονομιστές να εγκαταλείψουν τα κτίρια που κατέλαβαν». Η Ρωσία ανέφερε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέπει επίσης «να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα και να βάλει τέλος στις προσπάθειες να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία».

Να σημειωθεί πως οι δυτικοί πρεσβευτές θεώρησαν ότι οι αρχές του Κιέβου έχουν μέχρι στιγμής δείξει αυτοσυγκράτηση κατά την αναταραχή στα ανατολικά της χώρας και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη την Πέμπτη ανοίγει μια προσπάθεια για πολιτική λύση.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ιβάν Σιμόνοβιτς είπε ότι υπήρξαν επιθέσεις κατά των Ρώσων στην Ουκρανία, αν και δεν ήταν «συστηματικές, ούτε διαδεδομένες». «Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά από τα οποία οι υπερβολικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης, δημιούργησαν φόβο και ανασφάλεια μεταξύ της ρωσικής κοινότητας».

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε λίγες ώρες πριν τη διάσκεψη στη Γενεύη, όπου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ