Ουκρανία: Φονικές συγκρούσεις στη Μαριούπολη

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανταλλάσουν πυρά με τις ουκρανικές δυνάμεις – Η διεθνής κοινότητα εναποθέτει τις ελπίδες της στην τετραμερή σύνοδο της Γενεύης σήμερα

Επικίνδυνα κλιμακώνεται η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία με την Μαριούπολη να έχει μετατραπεί τις τελευταίες ώρες σε πεδίο πολέμου, τους φιλορώσους αυτονομιστές να συγκρούονται με τις ουκρανικές δυνάμεις, τα τεθωρακισμένα (άλλα με ουκρανική κι άλλα με ρωσική σημαία) να κάνουν την εμφάνισή τους σε ουκρανικές πόλεις και τη διεθνή κοινότητα να εναποθέτει τις ελπίδες της στην τετραμερή σύνοδο της Γενεύης.

Η Μαριούπολη είναι μία από τις δέκα πόλεις στην ανατολική Ουκρανία με έντονο το ελληνικό στοιχείο που σιγά σιγά «γλιστρούν» από την κυριαρχία του Κιέβου καθώς οι φιλορώσοι αυτονομιστές αποδεικνύονται δύσκολος αντίπαλος.

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί ανοικτά τη Ρωσία πως υποκινεί τις ταραχές ενώ η Μόσχα υποστηρίζει πως δεν έχει καμία εμπλοκή στις «αυθόρμητες κινητοποιήσεις», όπως τις χαρακτηρίσει.

Κι ενώ σε λίγες ώρες ξεκινά η τετραμερής σύνοδο της Γενεύης με την συμμετοχή της Ε.Ε , της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, η «αλεπού» της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ξεκαθαρίζει τη στάση της Μόσχας επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών θα εξαρτηθεί απο την στάση του Κιέβου.

Τα τελευταία 24ωρα, τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα στην ανατολική Ουκρανία με την Δύση και τη Ρωσία να επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την δραματική τροπή που έχει λάβει η κατάσταση.

Ο Πούτιν δοκιμάζει τα όρια του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και της Δύσης, επισημαίνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ την ώρα που το ΝΑΤΟ, δια στόματος του γενικού γραμματέα, Αντερς φον Ράμσουσεν, διαμηνύει ότι θα ενισχύσει την στρατιωτική του παρουσία στην ανατολική Ουκρανία στέλνοντας περισσότερα αεροπλάνα και πλοία και παράλληλα αυξάνει την ετοιμότητα του από ξηράς.

Στο μεταξύ, για «ταπείνωση» της ουκρανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο τα ρωσικά ΜΜΕ σχολιάζοντας την χθεσινή εμφάνιση ουκρανικών τεθωρακισμένων με υψωμένη τη ρωσική σημαία τον έλεγχο των οποίων είχαν αναλάβει ουκρανοί που αυτομόλησαν στην πλευρά των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές παίρνουν κεφάλι, σχολιάζουν χαρακτηριστικά ρωσικά δίκτυα όπως το Ria Novosti και το Russia Today, την ίδια ώρα όμως, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθαρίζει πως η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση να αποσταθεροποιήσει την χώρα. Περιοχές όπως το Ντονέτσκ, το Σλαβιάνσκ, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη μοιάζουν με καζάνι που βράζει καθώς οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές παραμένουν οχυρωμένοι σε κυβερνητικά κτίρια την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η ευρείας κλίμακας αντιτρομοκρατική επιχείρηση της κυβέρνησης του Κιέβου με στόχο την εξόντωση του ξένου εισβολέα.

Την ίδια ώρα, παραμένουν συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών στη Μαριούπολη. Από την απόπειρα εφόδου φιλορώσων σε στρατιωτική βάση στην πόλη αυτή, τα ξημερώματα της Πέμπτης που κατέληξε σε πυροβολισμούς, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών μιλά για τρεις νεκρούς και δεκάδες συλληφθέντες. Τα περισσότερα ρωσικά ΜΜΕ από την πλευρά τους μιλούν για τουλάχιστον έναν νεκρό από τις συγκρούσεις ενώ το Interfax για τέσσερις. Όπως φαίνεται από όλες τις αναφορές, το περιστατικό συνέβη σε βάση της εθνοφρουράς έξω από τη Μαριούπολη, με πλήθος φιλορώσων να πολιορκεί τη βάση καλώντας σε παράδοση τους στρατιώτες, οι οποίοι και απάντησαν με πυρά.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ