Νότιο Σουδάν: Πυροβολισμοί σε βάση του ΟΗΕ, δεκάδες τραυματίες

Περισσότεροι από 67.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στο εσωτερικό των βάσεων του ΟΗΕ στη χώρα

Δεκάδες πολίτες από το Νότιο Σουδάν όπως επίσης και δύο κυανόκρανοι τραυματίστηκαν την Πέμπτη σε μια «αδικαιολόγητη» επίθεση εναντίον μιας βάσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην πόλη Μπορ όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες πολίτες, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Ο Τόμπι Λέινζερ, υπεύθυνος του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας για την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν (Minuss) δήλωσε «σοκαρισμένος από την επίθεση που εξαπέλυσαν νεαροί ένοπλοι εναντίον αμάχων» στη βάση της Minuss στο Μπορ, την πρωτεύουσα της πολιτείας Τζόνγκλεϊ με τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, όπου έχουν εγκατασταθεί σχεδόν 5000 πολίτες που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των εθνοτικών συγκρούσεων.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε τις «απεχθείς δολοφονίες» σε μια ασαφή ανακοίνωση που εξέδωσε, όμως δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει εάν υπήρξαν νεκροί στην επίθεση.

«Ένα πλήθος ένοπλων ανδρών παραβίασε την είσοδο της βάσης και άνοιξε πυρ» εναντίον των πολιτών, τραυματίζοντας «δεκάδες» υπογράμμισε ο ΟΗΕ στην ανακοίνωση, ενώ προσέθεσε ότι οι κυανόκρανοι, δύο εκ των οποίων τραυματίστηκαν, άνοιξαν πυρ εναντίον των δραστών, αφού είχαν ρίξει πολλές προειδοποιητικές βολές, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν.

Οι ένοπλοι είχαν αρχικά προσεγγίσει τη βάση «ενώ υποδύονταν τους ειρηνικούς διαδηλωτές» που επιθυμούσαν να παρουσιάσουν μια αίτηση στον ΟΗΕ, πριν εξαπολύσουν την επίθεσή τους, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.

«Νεαροί διαδήλωναν (γύρω από τη βάση) και υπήρξαν πυροβολισμοί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νχιάλ Μαζόκ, δήμαρχος του Μπορ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είδε τουλάχιστον 14 νεαρούς άνδρες να έχουν τραυματιστεί από σφαίρες.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Νοτίου Σουδάν, Μάικλ Μακουέι, είπε ότι «ένας πολύ μεγάλος» αριθμός ανδρών που ήταν οπλισμένος με τουφέκια επιτέθηκε εναντίον των αμάχων που βρισκόντουσαν στη βάση προσθέτοντας ότι οι ένοπλοι ήθελαν να πάρουν εκδίκηση για την κατάληψη της πόλης Μπέντιου (στα βόρεια) από τις δυνάμεις των ανταρτών δύο ημέρες νωρίτερα.

Η σύρραξη στο Νότιο Σουδάν, που έχει στοιχίσει τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό τουλάχιστον 900.000, ξέσπασε την 15η Δεκεμβρίου στη Τζούμπα πριν επεκταθεί ταχύτατα σε άλλες πολιτείες κλειδιά της χώρας, κυρίως εκείνες της Γιούνιτι (στα βόρεια) και του Τζόνγκλεϊ (στα ανατολικά).

Περισσότεροι από 67.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στο εσωτερικό των βάσεων του ΟΗΕ στη χώρα.

Την ίδια ώρα ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι «μάχες εξακολουθούν να εκτυλίσσονται» γύρω από την πόλη Μπέντιου της οποίας επιχειρεί να ανακτήσει τον έλεγχο.

«Η Μπέντιου εξακολουθεί και βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, όμως εμείς πλησιάζουμε» δήλωσε ο Φίλιπ Αγκουέρ, ο εκπρόσωπος του στρατού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κυανόκρανοι, που πραγματοποιούσαν περιπολία στο Μπέντιου αφότου οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη, ανέφεραν ότι είδαν 35- 50 πτώματα στις άκρες του δρόμου, η πλειονότητα των οποίων φορούσε στρατιωτική στολή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, προειδοποίησε την Τετάρτη για τον κίνδυνο ενός λιμού καθώς οι συγκρούσεις έχουν αναζωπυρωθεί.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ