Νότια Κορέα: Στους 58 οι νεκροί, 244 εξακολουθούν να αγνοούνται

Συγγενείς εξέφρασαν το θυμό τους όταν τους ζητήθηκε να δώσουν δείγμα από το σάλιο τους, προκειμένου να διεξαχθούν τεστ DNA

Η ανείπωτη τραγωδία, με το πλοίο που ναυάγησε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Κορέας, με 476 πιβαίνοντες, την Τετάρτη, δεν έχει τέλος για τους συγγενείς των επιβαίνοντων που ακόμη αγνοούνται. Οι δύτες έχουν ανασύρει μόνο 19 σορούς από το κουφάρι του πλοίου.

Χρειάστηκαν τρεις ημέρες προκειμένου οι 500 δύτες, που δίνουν μάχη ενάντια στα ισχυρά ρεύματα και τη σχεδόν μηδενική ορατότητα, να μπορέσουν να αρχίσουν να ανασύρουν τις σορούς από το ναυάγιο, γεγονός που επιτρέπει να αρχίσει η μακρά και επώδυνη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων από τις οικογένειες. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 58 νεκρούς και 244 αγνοούμενους, στην πλειονότητά τους εφήβους που πήγαιναν σχολική εκδρομή.

Οι δύτες ανέσυραν το Σάββατο τις τρεις πρώτες σορούς από το πλοίο αφότου έσπασαν το φινιστρίνι μιας καμπίνας επιβατών. Την Κυριακή ανέσυραν ακόμη 16 σορούς, όπως ανακοίνωσε η ακτοφυλακή. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί σε σκηνές στο λιμάνι του νησιού Τζίντο, κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, όπου οι συγγενείς των επιβατών έχουν συγκεντρωθεί σε ένα γυμναστήριο.

Τεστ DNA
Αστυνομικοί που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό των σκηνών ξεσπούν σε κλάματα όταν ακούνε τους γονείς να φωνάζουν μέσα σε αυτές. Μάλιστα, ορισμένοι συγγενείς εξέφρασαν το θυμό τους όταν τους ζητήθηκε να δώσουν δείγμα από το σάλιο τους, προκειμένου να διεξαχθούν τεστ DNA, ενώ δεν έχουν καν ολοκληρωθεί οι έρευνες στο βυθισμένο πλοίο. «Εμείς τους ζητάμε να σώσουν τα παιδιά μας. Δεν σκεφτόμαστε τα τεστ DNA» είπε η Τσανγκ Χιε Σοοκ, μητέρα ενός μαθητή που αγνοείται.

Οι δραματικοί διάλογοι του πληρώματος
Στο μεταξύ, μια πιο ξεκάθαρη εικόνα άρχισε να σχηματίζεται για τη χρονική στιγμή γύρω από το ναυάγιο όταν η ακτοφυλακή έδωσε στη δημοσιότητα μια συνομιλία μεταξύ των ελεγκτών θαλάσσιας κυκλοφορίας και του πλοίου. Σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση, στις 9:25 το πρωί, οι ελεγκτές είπαν στον 69χρονο πλοίαρχο να «αποφασίσει τον καλύτερο τρόπο για να απομακρύνει τους επιβάτες» και ότι θα έπρεπε να «λάβει την τελική απόφαση εάν θα προχωρήσει ή όχι στην εκκένωση του πλοίου».

Η συνομιλία αποκαλύπτει ότι το πλήρωμα του πλοίου ανησυχούσε ότι δεν υπήρχαν αρκετές σωστικές λέμβοι για να μεταφέρουν όλους τους επιβάτες. Αυτόπτες μάρτυρες έχουν δηλώσει ότι ο πλοίαρχος και κάποια μέλη του πληρώματος μπήκαν τις σωστικές λέμβους πριν από τους επιβάτες. Την ίδια ώρα ο εισαγγελέας Γιανγκ Τζουνγκ Ζιν αποκάλυψε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Μόκπο ότι κάποιοι από το πλήρωμα έχουν επιβεβαίωσει ότι δεν είχαν λάβει εκπαίδευση σωστικών. «Προσπαθούμε να μάθουμε εάν υπήρξε επιπλέον αμέλεια» είπε ο εισαγγελέας.

Οι εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την τραγωδία δήλωσαν σήμερα ότι θέλουν να παρατείνουν την κράτηση του πλοιάρχου και των άλλων δύο αξιωματικών καθώς επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν τα αίτια του δυστυχήματος.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ