Νότια Κορέα: «Το πλοίο γέρνει, δεν μπορούν να φτάσουν τις λέμβους»

Γιατί δεν εκκενώθηκε αμέσως το μοιραίο πλοίο – Τι ανέφερε στο κέντρο και τι απαντήσεις πήρε το πλήρωμα -Τραγικές σκηνές κατά την αναγνώριση των πτωμάτων 

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δραματικοί διάλογοι μεταξύ του πληρώματος του πλοίου Sewol και του κεντρικού σταθμού ελέγχου στη Νότια Κορέα, αμέσως αφού αυτό εξέπεμψε σήμα κινδύνου. 

«Το πλοίο μας γέρνει και μπορεί να βυθιστεί» είπε σε δραματικό τόνο ένα μέλος του πληρώματος προς τον κέντρο ελέγχου. Λίγο αργότερα, στις αγωνιώδεις ερωτήσεις του κέντρου για την κατάσταση των επιβατών το πλήρωμα απάντησε «οι επιβάτες δεν μπορούν να κινηθούν γιατί το πλοίο γέρνει πολύ», ενώ στην ερώτηση αν μπορούν να φτάσουν τις λέμβους και να φύγουν από το πλοίο, η απάντηση του πληρώματος είναι απόλυτη «το πλοίο έχει γείρει πολύ, είναι αδύνατον».

Μισή ώρα μετά το πρώτο σήμα, ένα μέλος του πληρώματος ακούγεται να ρωτάει με αγωνία: «Αν το πλοίο εκκενωθεί τώρα, θα διασωθούν οι επιβάτες αμέσως»; 

Το κέντρο του απαντά πως η κατάσταση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη και πως θα πρέπει ο καπετάνιος να πάρει την απόφαση αυτή, αφού όλοι οι επιβάτες φορέσουν σωσίβια. Το πλήρωμα όμως ξαναρωτά σε δραμτικούς τόνους: «Δεν ρώτησα αυτό, ρώτησα, αν εκκενωθεί τώρα το πλοίο, θα διασωθούν αμέσως (οι επιβάτες)»; 

Η απάντηση που έλαβαν από το κέντρο ήταν πως σωστικά σκάφη βρίσκονται σε απόσταση δέκα λεπτών, όμως δεν αναφέρεται ποτέ πως ήταν ήδη στην περιοχή ένα επιβατηγό πλοίο που είχε δηλώσει πως θα μπορούσε να περισυλλέξει όποιον έπεφτε στη θάλασσα. 

Οι απομαγνητοφωνημένοι διάλογοι αναμένεται να βοηθήσουν να απαντηθεί το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί από την στιγμή που μαθεύτηκε πως η πλειοψηφία των επιβατών του μοιραίου πλοίου, δεν κατόρθωσε να βγει από αυτό. 

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών την Κυριακή ανέβηκε στους 56, ενώ ακόμα αγνοούνται περίπου 250 άτομα, στην πλειοψηφία τους μαθητές που πήγαιναν σχολική εκδρομή. Οι δύτες ανέσυραν δώδεκα πτώματα, που φορούσαν όλα σωσίβια και ήταν κλεισμένα στις καμπίνες τους, δημιουργώντας περισσότερα ερωτήματα για την εντολή που είχαν οι επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους, ακόμα και όταν ήδη το πλοίο είχε πάρει κλήση.

Εν τω μεταξύ, τραγικές σκηνές εκτυλίσσονται καθώς οι συγγενείς των αγνοουμένων καλούνται να αναγνωρίσουν τις σορούς που ανασύρουν οι δύτες από το ναυάγιο. Μια μητέρα φώναζε στο νεκρό παιδί της να ξυπνήσει, μια σκηνή που επαναλαμβάνεται συνεχώς, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία. 

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ