Ιταλία: Ανάπτυξη πάνω από το 0,8% για το 2014

Συνεχίζεται η ανάπτυξη που σημειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2013 για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια – Οικονομολόγοι εκτιμούν πως δεν θα κυμανθεί πάνω από 0,6%

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Corriere della Sera πως πιστεύει ότι η ανάπτυξη στη χώρα του το 2014 θα είναι υψηλότερη από 0,8% του ΑΕΠ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι σε θέση να πει πόσο.

Ο Πάντοαν ερωτήθηκε εάν η ανάπτυξη θα υπερβεί το ρυθμό 0,8%, ο οποίος συμπεριελήφθη στις προβλέψεις της κυβέρνησης οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα και περιέχουν τους στόχους της για τα επόμενα χρόνια.
«Πράγματι αυτό νομίζω, αν και δεν μπορεί να εκτιμήσει κανείς πόσο», φέρεται ότι απάντησε ο Πάντοαν.

Η οικονομία της Ιταλίας, η τρίτη σε μέγεθος στην ευρωζώνη, συρρικνώθηκε το 2012 και το 2013 και επέστρεψε στην ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια μόλις το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Οικονομολόγοι οι οποίοι ερωτήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς νωρίτερα αυτόν τον μήνα προέβλεψαν αντίθετα ότι το ιταλικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 0,6% το 2014.

Ο Πάντοαν είπε επίσης πως πιστεύει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους κατά περίπου 80 ευρώ το μήνα για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα από τον επόμενο μήνα πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα για να έχει αποτέλεσμα.

«Εάν δεν είναι μόνιμη, δεν θα είναι αξιόπιστη και τα χρήματα αυτά δεν θα ξοδευτούν», είπε ο υπουργός Οικονομίας στην εφημερίδα.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ