Βρετανία: Καλεί την G7 να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη για να κρατάει άλλες χώρες «ομήρους»

Να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία καλεί την G7 η Βρετανία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ισχύ της ως ενεργειακή υπερδύναμη για να κρατάει άλλες χώρες «ομήρους».

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα «The Times», ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Εντ Ντέιβι δήλωσε ότι το Λονδίνο θα χρησιμοποιήσει τη σύνοδο αυτή για να προτείνει ένα συνολικό σχέδιο για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και τροφοδοσίας των ενεργειακών δικτύων ώστε να μειωθεί η δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα αποθέματα αερίου που διαθέτει ως γεωπολιτικό εργαλείο.

«Δεν μπορεί να θεωρείται σωστό η Ρωσία να κρατάει άλλες χώρες ομήρους», τόνισε ο Ντέιβι. «Έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο, αν όχι τρεις, περιπτώσεις πρόσφατα που η Ρωσία επιδίωξε να χρησιμοποιήσει το καθεστώς της ως μια ενεργειακή υπερδύναμη με ιδιαίτερα επιθετικό τρόπο», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι μια αληθινή ευκαιρία να δείξουμε στη Ρωσία τη σοβαρότητά μας αυξάνοντας την ενεργειακή μας ασφάλεια και ανθεκτικότητα».

Η G7 έχει καταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια προτεραιότητα μετά την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ φοβάται ότι η Μόσχα μπορεί να διακόψει ολοσχερώς την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία σε περίπτωση που η σύγκρουση κλιμακωθεί.

Η Ρωσία προμηθεύει στην Ευρώπη περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει, μια ποσότητα περίπου το 40% της οποίας διαμετακομίζεται μέσω της Ουκρανίας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε σε μέλη του ρωσικού κοινοβουλίου νωρίτερα σήμερα ότι η συζήτηση περί της έναρξης εισαγωγών αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αποτελεί μια μπλόφα, κι ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ να διαφοροποιήσει τους προορισμούς των εξαγωγών του αερίου της.

Η Gazprom, η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία του τομέα του αερίου, ανακοίνωσε πάντως ότι είναι σε θέση να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη για αέριο χάρη σε νέα έργα, μολονότι η ΕΕ άφησε να εννοηθεί πως αναζητεί προμήθειες αλλού.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Ενέργειας της G7 θα συναντηθούν στη Ρώμη την 5η και την 6η Μαΐου.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ