Ερντογάν: Απαγορεύονται οι διαδηλώσεις στην Ταξίμ για την Πρωτομαγιά

«Μην έχετε καμιά ελπίδα για την Ταξίμ (…) να πάτε να διαδηλώσετε σε άλλες περιοχές της Κωνσταντινούπολης» είπε οπρωθυπουργός της Τουρκίας

Απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιτραπούν διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη «σκιά» των περσινών αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης της χώρας.

«Μην έχετε καμιά ελπίδα για την Ταξίμ (…) να πάτε να διαδηλώσετε σε άλλες περιοχές της Κωνσταντινούπολης» όπου θα επιτρέπονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις, είπε ο Ερντογάν στο κοινοβούλιο, απευθυνόμενος σε οργανώσεις και συνδικάτα που επιμένουν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία αυτή.

«Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τις εκδηλώσεις, όμως πρέπει να γίνουν σε προκαθορισμένους χώρους», συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός απειλώντας ότι θα κινητοποιήσει την αστυνομία για να διαλύσει τις «απαγορευμένες» διαδηλώσεις που όπως υποστηρίζει μπορεί να προκαλέσουν χάος στην πόλη.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε τα κακομαθημένα παιδιά. Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθούν οι δρόμοι σε θέατρο συγκρούσεων. Ο λαός δεν το θέλει. Δεν θέλει να δει σκηνές στο δρόμο όπου θα πρωταγωνιστούν πέτρες, γκλομπ και βόμβες μολότοφ», πρόσθεσε καλώντας τα συνδικάτα και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να μην αψηφήσουν τις απαγορεύσεις και να μην προκαλέσουν «εντάσεις με το κράτος».

Η κυβέρνηση έχει προτείνει να διεξαχθεί η διαδήλωση της επόμενης εβδομάδας σε ειδικό χώρο στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης και όχι στο κέντρο της πόλης όμως τα συνδικάτα απορρίπτουν αυτήν την ιδέα.

Πέρσι οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς κατέληξαν σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών που επιχείρησαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταξίμ παρά την απαγόρευση. Διαδηλώνοντας στην πλατεία αυτή τα συνδικάτα θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη των 33 ανθρώπων που σκοτώθηκαν την 1η Μαΐου 1977, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που μετείχε στη συγκέντρωση.

Χθες Δευτέρα η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών που επιχείρησαν να διαβάσουν στην Ταξίμ μια ανακοίνωση σχετική με τη διαδήλωση της ερχόμενης εβδομάδας.
Το συνδικάτο DISK υποστηρίζει ότι έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει στην Ταξίμ, με βάση μια απόφαση, του 2012, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκρινε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραβίασε την αρχή της ελευθερίας των συγκεντρώσεων.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ