Νεκρός Γάλλος όμηρος που είχε απαχθεί στο Μαλί

Ο 62χρονος είχε απαχθεί το 2012 από την Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στην Δυτική Αφρική (Mujao)

Νεκρός είναι ο Γάλλος Ζιλμπερτό Ροντριγκές Λεάλ, ο οποίος είχε απαχθεί τον Νοέμβριο του 2012 στο δυτικό Μαλί από το Κίνημα για την Ενότητα και τον Τζιχάντ στην Δυτική Αφρική (Mujao). Η οργάνωση ανακοίνωσε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τον εκτέλεσε.

«Ανακοινώνουμε τον θάνατο του Ροντριγκές. Είναι νεκρός επειδή η Γαλλία είναι εχθρός μας», δήλωσε σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος της Mujao, Γιόρο Αμπντούλ Σαλάμ, ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε, ούτε υπό ποίες συνθήκες πέθανε ο όμηρος.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αποδείξεις για τον θάνατο του ομήρου, καθώς δεν δόθηκε στην δημοσιότητα κάποια φωτογραφία ή κάποιο βίντεο που να δείχνει την σορό του, ο αξιωματούχος της Mujao περιορίστηκε στο να απαντήσει: «Στο όνομα του Αλάχ, είναι νεκρός».

Οι τζιχαντιστές αποφεύγουν να καθυστερούν στο τηλέφωνο από φόβο μήπως εντοπιστούν, κυρίως από τις γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται στο βόρειο Μαλί.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος αξιωματούχος της Mujao είχε ανακοινώσει, σε σύντομο μήνυμα που είχε αποστείλει στο Γαλλικό Πρακτορείο από ένα κινητό τηλέφωνο με αριθμό του Μαλί, «το τέλος της ζωής» του ομήρου, ο οποίος ήταν ηλικίας 62 ετών.

Λίγο μετά την μετάδοση της είδησης αυτής από το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας καταδίκασε την ενέργεια της τρομοκρατικής οργάνωσης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κάποια υλική απόδειξη για τον θάνατο του ομήρου.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την ενέργεια της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ και πρόσθεσε: «Η ανακοίνωση της Mujao μας οδηγεί δυστυχώς σήμερα να σκεφτούμε ότι ο κ. Ροντριγκές Λεάλ είναι πιθανώς νεκρός, μολονότι καμία υλική απόδειξη δεν μπορεί ακόμη να μας επιτρέψει να το επιβεβαιώσουμε».

Την Κυριακή ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε εκφράσει μεγάλη ανησυχία για την τύχη του Ζιλμπερτό Ροντριγκές Λεάλ.

Ο Λεάλ είχε απαχθεί στις 20 Νοεμβρίου του 2012 από ενόπλους κοντά στο Κάγες στο δυτικό Μαλί, καθώς κυκλοφορούσε με ένα τροχόσπιτο, προερχόμενος από την Μαυριτανία.

Την ευθύνη για την απαγωγή του είχε αναλάβει δύο ημέρες αργότερα η Mujao, μια ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγρέμπ (Aqmi).

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ