Σερβία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βούτσιτς

Η σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί στις 24 Απριλίου

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς. Άλλωστε, το SNS στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 Μαρτίου έλαβε ποσοστό 48,8% και κατέλαβε 158 από τις 250 έδρες στη σερβική βουλή.
  
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας την απόφασή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση θα έχει δύσκολο έργο με δεδομένο ότι η οικονομία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και απαιτείται να ληφθούν δυσάρεστες αποφάσεις».
  
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι θα ληφθούν αποφάσεις με ορίζοντα όχι τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές. Υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί με συνέπεια και πολιτική αποφασιστικότητα για να ξεπεραστεί η κρίση και «να αρχίσει η Σερβία να παράγει περισσότερα από όσα ξοδεύει».

Συνομιλίες με άλλα κόμματα
Να σημειωθεί πως ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, παρότι το κόμμα του έχει απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες διεξήγαγε συνομιλίες με άλλα κόμματα για την είσοδό τους στην κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχει η Ένωση Μαγυάρων της Βοϊβοντίνας (SVM) και ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο σημερινός πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσις. Δεν καρποφόρησαν οι συνομιλίες με το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του Μπόρις Τάντις, αφού ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως όρο για την ένταξη του κόμματός του στο νέο κυβερνητικό συνασπισμό τη μη συμμετοχή των Σοσιαλιστών του Ντάτσιτς.
  
Όπως ανήγγειλε πρόσφατα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί στις 24 Απριλίου.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ