Ευρωπαίοι νεοναζί γιόρτασαν τα «γενέθλια» του Χίτλερ στην ανατολική Γαλλία

Η συνάντηση έγινε με άκρα μυστικότητα κάτω από τη μύτη των τοπικών αρχών του χωριού Ολτίνγκ

Κάτω από άκρα μυστικότητα συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο περίπου 200 νεοναζί από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία στο γαλλικό χωριό Ολτίνγκ για να γιορτάσουν την 125η επέτειο απο την ημερομηνία γέννησης του Χίτλερ.

Η «ιδιωτική βραδιά» διοργανώθηκε μία ημέρα πριν την 125η επέτειο από τη γέννηση του Χίτλερ, στις 20 Απριλίου 1889.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι διοργανωτές είχαν λάβει την άδεια του δημάρχου να νοικιάσουν τη δημοτική αίθουσα του χωριού των 700 κατοίκων που βρίσκεται στα σύνορα Γαλλίας-Γερμανίας-Ελβετίας, για να γιορτάσουν «κάποια γενέθλια, χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις».

«Ο δήμαρχος του Ολτίνγκ δεν γνώριζε τον νεοναζιστικό χαρακτήρα της συγκέντρωσης. Νοίκιασε την αίθουσα χωρίς να γνωρίζει τους σκοπούς των διοργανωτών», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε για τη συγκέντρωση το ίδιο βράδυ, αφού έλαβε κάποιες πρώτες πληροφορίες από τη γαλλική πλευρά τις οποίες επιβεβαίωσαν οι γερμανικές αρχές. «Όλα έγιναν γνωστά το βράδυ. Όταν φτάσαμε οι άνθρωποι είχαν ήδη μπει στην αίθουσα», ανέφερε.

Οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι ήταν παρόντες «στα περίχωρα του χωριού και έξω από την αίθουσα» χωρίς να ελέγξουν την ταυτότητα των παρευρισκομένων.

«Από νομικής άποψης θα ήταν περίπλοκο να ακυρωθεί η βραδιά. Στόχος ήταν να διατηρηθεί η ηρεμία και η γαλήνη του χωριού», πρόσθεσαν.

Η εν λόγω βραδιά είχε ανακοινωθεί, κυρίως μέσω του Διαδικτύου, πολλούς μήνες νωρίτερα. Το φυλλάδιο που συνόδευε την ανακοίνωση ανέφερε ότι στη βραδιά θα παίξουν μουσική πολλά ροκ συγκροτήματα, χωρίς όμως να λέει ως την τελευταία στιγμή τον χώρο της συνάντησης και αναφέροντας απλώς μια διαδικτυακή διεύθυνση.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ