Μαλαισία: Διεθνής ομάδα έρευνας για το μοιραίο Boeing

Με βασικό σκοπό να αποσαφηνίσει την πραγματική αιτία του δυστυχήματος

Τον διορισμό μιας ανεξάρτητης διεθνούς ομάδας για τον εντοπισμό του μοιραίου Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο προσωρινός υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας, Χισαμουντίν Χουσέιν.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην Κουάλα Λουμπούρ ο Χισαμουντίν είπε ότι
ο βασικός σκοπός της διεθνούς ερευνητικής ομάδας είναι να αξιολογήσει, να ερευνήσει και να αποσαφηνίσει την πραγματική αιτία του δυστυχήματος, ώστε να μπορούν να αποφευχθούν παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η μαλαισιανή κυβέρνηση είχε επαφές με την κρατική εταιρεία πετρελαίου Petronas και άλλες οντότητες που δεν κατονόμασε οι οποίες έχουν στόχο να επεκταθούν οι έρευνες στον βυθό στον νότιο Ινδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με μαλαισιανούς αξιωματούχους, οι ειδικοί που θα απαρτίσουν αυτήν την ανεξάρτητη ομάδα έρευνας θα διοριστούν την ερχόμενη εβδομάδα και η έρευνα μπορεί να ξεκινήσει μια εβδομάδα αργότερα.

«Είναι επιτακτικής σημασίας για την κυβέρνηση να σχηματιστεί μια ανεξάρτητη ομάδα ερευνητών, η οποία θα είναι όχι μόνον ικανή και θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αλλά θα είναι επίσης και εξαιρετικά αξιόπιστη», σημείωσε ο Χισαμουντίν.

Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας θα ηγηθεί στην έρευνα που θα διεξαχθεί βάσει των κανόνων του ΟΗΕ, δήλωσαν πηγές στο Ρόιτερς.

Οι ερευνητικές αρχές θα χρειαστεί να «αναδιοργανωθούν και να ανανεώσουν την στρατηγική τους» αν δεν βρεθεί τίποτε στην τρέχουσα ζώνη των ερευνών», σημείωσε ο Μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών, υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα θα συνεχιστεί.

Επίσης σήμερα η Αυστραλία και η Μαλαισία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις έρευνες για το αεροσκάφος έως ότου λυθεί το μυστήριο που περιβάλλει την εξαφάνισή του εδώ και επτά εβδομάδες, την ώρα ωστόσο που οι αρχές αναγκάζονταν εκ νέου για δεύτερη ημέρα να αναστείλουν τις έρευνές τους από αέρος λόγω της κακοκαιρίας που επικρατεί στην περιοχή και το ρομποτικό βαθυσκάφος, που εξετάζει το βυθό για να εντοπίσει τα συντρίμμια του Boeing 777 της Malaysia Airlines, πλησιάζει στο τέλος της πρώτης πλήρους αποστολής του χωρίς να έχει βρει κάποιο στοιχείο.

Στο ίδιο πνεύμα με τον υπουργό Μεταφορών της Μαλαισίας, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι η στρατηγική που ακολουθείται στις έρευνες θα αλλάξει αν η εξέταση του βυθού από το βαθυσκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δεν καταφέρει να βρει κάποιο ίχνος του αεροπλάνου, το οποίο εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου με 239 επιβαίνοντες.

«Θα επανεξετάσουμε την έρευνα, αλλά δεν θα σταματήσουμε έως ότου να έχουμε κάνει τα πάντα για να λύσουμε αυτό το μυστήριο», σημείωσε.

Πάντως, οι αυστραλιανές αρχές ανέφεραν σήμερα ότι άγνωστο υλικό, το οποίο ξεβράστηκε στην ακτή της Δυτικής Αυστραλίας, εξετάζεται για πιθανή σχέση με το μαλαισιανό αεροσκάφος που εξαφανίστηκε.

Από τις 4 Απριλίου είχε να βρεθεί κάποιο στοιχείο που να πιστεύεται ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση με το εξαφανισμένο αεροσκάφος, οπότε είχαν εντοπιστεί σήματα που μπορεί να προέρχονταν από τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου.

Προς τα παρόν οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία περιγραφή για το υλικό που εντοπίστηκε και Μαλαισιανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν ακόμη επαληθεύσει την πληροφορία αυτή.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ