Σταϊκούρας: Στα 3,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013

Επιβεβαίωσε η Eurostat τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα Στο ποσό των 3,4 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα 2013, χωρίς τη στήριξη των τραπεζών (σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού της τρόικας στα 1,5 δισ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας.   Συγκεκριμένα, βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Αρχής το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 23,109 δισ. ευρώ και εξαιρουμένης της στήριξης των τραπεζών, οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ, στοιχείο ευθυγραμμισμένιο απόλυτα με τις πρόσφατες αντίστοιχες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, στις 14 Απριλίου.   Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης χωρίς τη στήριξη των τραπεζών διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013 ή στο 2,1% του ΑΕΠ, κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο.  

Σε δηλώσεις του μετά τις ανακοινώσεις από τη Eurostat, o κ. Σταϊκούρας επανέλαβε πως το 2014 δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Τόνισε πως έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που η Ελλάδα μπήκε σε μηχανισμό στήριξης και ότι η χώρα σήμερα είναι σε καλύτερη θέση και υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους.   «Η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το 2013 πέτυχε πλεόνασμα νωρίτερα από το αναμενόμενο», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα πως ανοίγει ο δρόμος για την οριστική τακτοποίηση του ζητήματος τους χρέους.

Η Eurostat, όπως ήταν αναμενόμενο, στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, οι οποίες από μόνες τους δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ