Γιούνκερ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος

Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΕ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ενός ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΕ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Stuttgarter Zeitung.

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ  παραδέχεται ότι τα προγράμματα βοήθειας συνοδεύονταν πολλές φορές από «υπερβολική κοινωνική σκληρότητα», σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup αναγνώρισε ότι οι δανειστές δεν ασχολήθηκαν αρκετά έντονα με την κατάσταση επιτόπου στις χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα βοήθειας και δεσμεύτηκε ότι, ως πρόεδρος της Επιτροπής, θα προσπαθήσει να υπάρχει, για μελλοντικά προγράμματα, μελέτη των κοινωνικών συνεπειών.

«Τα προγράμματα δείχνουν όμως τώρα και θετική επίδραση. Το τραπεζικό πρόβλημα στην Ισπανία έχει λυθεί. Η Πορτογαλία βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που έχει ήδη κάνει η Ιρλανδία. Και η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο» δηλώνει ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της η Ελλάδα μπορεί να λάβει νέο «κούρεμα» του χρέους της, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι διαπραγματευόταν νυχθημερόν με εκπροσώπους τραπεζών και διεθνείς δανειστές.

«Δεν εύχομαι σε κανέναν πρόεδρο της Ευρωομάδας να αναγκαστεί να το ξανακάνει, αλλά είναι κάτι που δεν αποκλείω οριστικά» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνει ότι έφερε το ζήτημα προς συζήτηση στο τέλος του 2010 διότι δεν υπήρχαν εργαλεία στην άμυνα εναντίον της κρίσης.

«Σήμερα δεν είναι πλέον έτσι. Για αυτό και δεν τίθεται θέμα επί του παρόντος» επαναλαμβάνει και υπενθυμίζει ότι «ούτε το SPD του Μάρτιν Σουλτς έβαλε τίποτα τέτοιο στη συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού» στη Γερμανία.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ