ΓΣΕΒΕΕ: Σε βαθμό ασφυξίας οι ΜμΕ

Τα εργαλεία που φτιάχουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απευθύνονται σε επιχειρήσεις μιας διαφορετικής οικονομίας

Το φαινόμενο της έλλειψης χρηματοδότησης «έχει επιδεινωθεί σε βαθμό ασφυξίας» για την συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς.

Όπως τόνισε, τα εργαλεία που φτιάχουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων απευθύνονται σε επιχειρήσεις μιας διαφορετικής οικονομίας.

Μιλώντας στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η ομάδα εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στην Κυλλήνη με θέμα «Πρόσβαση των ΜμΕ στην Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: τι μπορούμε να μάθουμε από την Ελλάδα», ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τη λύση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, διατύπωσε τέσσερις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ:

1) Να σχεδιαστεί άμεσα εθνική πολιτική για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων με δύο διακριτά σκέλη: α. την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης και β. την προετοιμασία για τη μετά κρίσης εποχή. Η Ευρώπη έχει δηλώσει ρητά τη στήριξή της στις μικρές επιχειρήσεις έχοντας υιοθετήσει την Πράξη για τις Μικρές Επιχειρήσεις (Small Business Act). Είναι αδιανόητο η Ελλάδα, η οποία στηρίζεται στις μικρές επιχειρήσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, να μην ακολουθεί μια πολιτική ενίσχυσής τους.

2) Η δημιουργία ενός μηχανισμού για την παρακολούθηση της χρηματοδότησης των ΜμΕ. Επιπλέον, οι οργανισμοί ΜμΕ θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τον σχεδιασμό νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την προσεχή περίοδο προγραμματισμού.

3) Να στηριχτεί η πρωτοβουλία των φορέων των μικρών επιχειρήσεων για δημιουργία τράπεζας μικρών επιχειρήσεων, με τη χρήση του υπάρχοντος δικτύου των συνεταιριστικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό αρχικά θα πρέπει να εξασφαλιστεί μια υγιής κεφαλαιακή βάση για τις συνεταιριστικές τράπεζες εκείνες με προοπτικές υγιούς συνέχισης της λειτουργίας τους.

4) Να δημιουργηθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες οι οποίες θα συνοδεύουν τα χρηματοοικονομικά προϊόντα για τις μικρές επιχειρήσεις. Οι μικροί επιχειρηματίες αρκετές φορές δεν διαθέτουν χρηματοοικονομικές γνώσεις και χρειάζονται βοήθεια στο να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα βοηθήσουν στην παροχή καλύτερης και ποιοτικότερης πληροφόρησης για την επιχείρηση, διευκολύνοντας τόσο τον επιχειρηματία, όσο και την τράπεζα στη συνεργασία τους.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ