Ανησυχία Κέρι για τις «προκλητικές» κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων

ζήτησε επίσης τη «χωρίς όρους στήριξη» της Μόσχας στις προσπάθειες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Την ανησυχία του για τις «προκλητικές» κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα εξέφρασε το Σάββατο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Κέρι εξέφρασε στον κ. Λαβρόφ 
την ανησυχία του αναφορικά με τις προκλητικές κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, τη ρωσική υποστήριξη προς τους αυτονομιστές και την εμπρηστική ρωσική ρητορική που υπονομεύει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ενότητα της Ουκρανίας.

Ο Κέρι ζήτησε επίσης τη «χωρίς όρους στήριξη» της Μόσχας στις προσπάθειες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και της ουκρανικής κυβέρνησης για την απελευθέρωση των 13 παρατηρητών του οργανισμού «που κρατούνται όμηροι από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ», στην ανατολική Ουκρανία.

Τέλος ο Κέρι κάλεσε επίσης τη Ρωσία «να υποστηρίξει δημοσίως τις ουκρανικές προσπάθειες παρά να τις δυσφημεί».

Η Μόσχα είχε ήδη ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα αυτή τη συνομιλία, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αμερικανική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη να ληφθούν το συντομότερο μέτρα «για μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία». Ζήτησε πρώτα απ΄ όλα να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διαδηλωτών και να τερματισθούν οι επιθετικές ενέργειες των Ουκρανών υπερεθνικιστών.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε μέσα σε πλαίσιο μεγάλης έντασης, καθώς οι Αμερικανοί κατηγορούν ρωσικά αεροπλάνα ότι παραβίασαν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες τον ουκρανικό εναέριο χώρο, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Οι ΗΠΑ μπορεί να θέσουν από τη Δευτέρα σε ισχύ μια νέα πτυχή κυρώσεων για να επιχειρήσουν να απομονώσουν λίγο περισσότερο τη Ρωσία σε αντίποινα για τις ενέργειές της στην ουκρανική κρίση.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ