Ομπάμα προς Βόρεια Κορέα: Είστε ένα αδύναμο «κράτος παρίας»

Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τη στρατιωτική ισχύ τους για να «επιβάλουν πράγματα» στους άλλους

Η Βόρεια Κορέα είναι ένα αδύναμο «κράτος παρίας» του οποίου τα ισχυρά στρατιωτικοποιημένα σύνορα με τη Νότια Κορέα «σηματοδοτούν τα όρια της ελευθερίας», δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στα αμερικανικά στρατεύματα στη Σεούλ.

Αυτό που ορίζει τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών, είναι μια διάσπαση ανάμεσα σε μια «δημοκρατία και αναπτύσσεται και σε ένα κράτος παρίας που μάλλον αφήνει το λαό του να λιμοκτονεί παρά τρέφει τις ελπίδες του και τα όνειρά του», πρόσθεσε.

Η συνέχιση του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας δεν θα του προσφέρει παρά «μεγαλύτερη απομόνωση», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τη στρατιωτική ισχύ τους για να «επιβάλουν πράγματα» στους άλλους, ωστόσο θα μπορούσαν να κάνουν χρήση αυτής αν χρειαστεί, για να προστατεύσουν τη Νότια Κορέα από οποιαδήποτε επίθεση από το Βορρά.

«Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τη στρατιωτική μας δύναμη για να επιβάλουμε πράγματα στους άλλους, αλλά δεν θα διστάσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας και τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο Ομπάμα υπό τις επευφημίες των αμερικανών στρατιωτών στη βάση του Γιονγκσάν.

«Έτσι, όπως όλα τα κράτη στη γη, η Βόρεια Κορέα και ο λαός της έχουν τη δυνατότητα επιλογής. Μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν κάτω από ένα μοναχικό δρόμο της απομόνωσης ή να επιλέξουν να ενταχθούν στον υπόλοιπο κόσμο και να επιδιώξουν ένα μέλλον με μεγαλύτερες ευκαιρίες, μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερο σεβασμό — ένα μέλλον που ήδη υπάρχει για τους πολίτες του νότιου άκρου της χερσονήσου της Κορέας».

Η Βόρεια προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα απέκλειε μια «νέα μορφή» ατομικής δοκιμής μετά την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της Πιονγκγιάνγκ για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στη θάλασσα ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν Χίε παρουσίασαν ένα κοινό μέτωπο απέναντι στη Βόρεια Κορέα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, προειδοποιώντας ότι θα απαντήσουν αποφασιστικά σε τυχόν «προκλήσεις» της Πιονγκγιάνγκ η οποία απειλεί συστηματικά τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα με καταστροφή

Προειδοποιώντας κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Σεούλ με νέες κυρώσεις σε περίπτωση πραγματοποίησης τέταρτης πυρηνικής δοκιμής του βορρά, ο Ομπάμα τόνισε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν κερδίζει «τίποτε» εκτοξεύοντας απειλές.

Λίγο μετά την άφιξή του στη Σεούλ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό κράτηση έναν 24χρονο αμερικανό πολίτη, ο οποίος συνελήφθη στις 10 Απριλίου για «κατάφωρη παραβίαση της έννομης τάξης» λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του κατά τις διατυπώσεις εισόδου στη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA. Το πρακτορείο μετέδωσε ότι ο Αμερικανός αυτός ονομάζεται Μάθιου Τοντ Μίλερ και ζήτησε άσυλο μόλις έφθασε στη χώρα με τουριστικό διαβατήριο.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ