Ο ευρωσκεπτικισμός και το ελληνικό χρέος

Το κρίσιμο Eurogroup, το βιώσιμο… πλεόνασμα, ο φόβος για έκρηξη της ακροδεξιάς και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης

Σε αναζήτηση στρατηγικής που θα αποφέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) της 5ης Μαΐου, βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι κατά τη διάρκεια του θα κριθεί, ουσιαστικά, η υπόθεση του ελληνικού χρέους και της διευθέτησης του, γι' αυτό και επιθυμεί να διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό όφελος.

Η πρώτη κρούση έγινε ήδη στο Euroworkinggroup, αλλά πρόκειται για πολιτική απόφαση που θα κληθούν να λάβουν οι χώρες της ΕΕ μέσω των υπουργών Οικονομικών τους. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καμφθούν οι επιφυλάξεις μερίδας των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ σχετικά με το πόσο θα είναι βιώσιμα το πρωτογενή πλεονάσματα στα επόμενα χρόνια και να αποσπάσει την πολιτική δέσμευση των εταίρων για ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικούς χρέους, έστω και εάν δεν προσδιοριστεί ποια θα είναι αυτή.

Βέβαια, το Μαξίμου έχει υπόψη του ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να μπουν σε μια συζήτηση για ένα νέο "κούρεμα", του δημόσιου χρέους, παραμονές των Ευρωεκλογών, για ευνόητους λόγους. Ο φόβος ανάφλεξης ενός ακροδεξιού κλίματος στην ΕΕ, αυτή την εποχή, είναι μεγάλος και εκτιμάται ότι αν δοθεί στην Ελλάδα και μια δεύτερη, τόσο μεγάλη, ανάσα, θα είναι σαν να πυροδοτούνται τα ποσοστά του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και άλλων τέτοιων μορφωμάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Γι' αυτό και τα τελευταία 24ωρα στη κυβέρνηση εξετάζουν την προοπτική να αποδεχθούν την όποια λύση τους δοθεί – με πιθανότερη όλων αυτή της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου – και να επιχειρήσουν στο προσεχές μέλλον να επαναφέρουν τη συζήτηση στο ίδιο θέμα, με την πρώτη ευκαιρία.

Χρονικά, κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να γίνει προς τα τέλη Αυγούστου, με αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε το φθινόπωρο να είναι λιγότερο καυτό πολιτικά για την κυβέρνηση.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ