Σε διαβούλευση ο νέος Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προβλέπει τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής»

Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση του θεσμού του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής» ο οποίος θα «παζαρεύει» με τον κατηγορούμενο την ποινή πριν φτάσει  η υπόθεση στο ακροατήριο

Σε δημόσια διαβούλευση έχει αναρτήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης  το νομοσχέδιο για νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στον οποίο έχουν μεταφερθεί   προηγμένα  ποινικά  συστήματα άλλων χωρών, κατά κανόνα αγγλοσαξονικής αντίληψης (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, κ.λπ.). τα οποία αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τις εκατοντάδες χιλιάδες δικογραφίες που στοιβάζονται στις γραμματείες των δικαστηρίων.

Ο «ποινικός εισαγγελέας συνδιαλλαγής» θα έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με τον κατηγορούμενο και να συμφωνεί για το ύψος της ποινής, χωρίς η υπόθεση να φτάνει στο ακροατήριο.

Η διαμεσολάβηση  του εισαγγελέα αφορά τα κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ στους κανόνες της συνδιαλλαγής δεν μπορούν να τεθούν αδικήματα που τιμωρούνται με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Σε περίπτωση κατά την οποία  ο κατηγορούμενος συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε πρέπει η συμφωνηθείσα ποινή να είναι εμφανώς επιεικέστερη από αυτή που θα επιβαλλόταν από το δικαστήριο, ενώ παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση.

Ειδικότερα, η ποινή η οποία θα συμφωνείτε μεταξύ εισαγγελέα και  κατηγορούμενου πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα.

Επίσης, στον υπολογισμό της ποινής θα λαμβάνονται υπόψη και τα ελαφρυντικά, όπως είναι προτέρου εντίμου βίου, κ.λπ.

Τέλος, σύμφωνα με το νέο Κώδικα καταργούνται τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων, τα οποία σήμερα δικάζουν σε δεύτερο βαθμό τα περισσότερα κακουργήματα και θα δικάζονται πλέον από τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων, εκτός από τα αδικήματα που χαρακτηρίζονται σύνθετα, καθώς και αδικήματα που καταλαμβάνονται από το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.
 
To διαβάσαμε στο protothema.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ