Αδιέξοδο στο είδος των συναλλαγών που θα φορολογούνται, λέει το Bloomberg

Τι λέει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg για το αδιέξοδο στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κρατών που επιθυμούν την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Παραμένει το αδιέξοδο στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κρατών που επιθυμούν την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, σχετικά με το είδος των συναλλαγών που θα φορολογούνται, όπως αναφέρει σε ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε ένα από τα κείμενα που ετοίμασε η ελληνική Προεδρία της ΕΕ για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, τονίζεται ότι «μία πιθανή λύση θα ήταν να συνεχιστεί η διερεύνηση για μία προοδευτική εφαρμογή του φόρου».  και προστίθεται ότι «αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη φορολόγηση μετοχών και παραγώγων».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι όπως φαίνεται από έγγραφα της ΕΕ, οι 11 χώρες που τάσσονται υπέρ της επιβολής φόρου παραμένουν διχασμένες εάν θα φορολογούνται όλα τα χρηματοοικονομικά παράγωγα ή μόνο τα μετοχικά παράγωγα ή κανένα είδος παραγώγων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως και της Βρετανίας που έχει απορρίψει την επιβολή φόρου, συναντώνται σήμερα στο Παρίσι.

Υπέρ

Η Γαλλία και η Γερμανία, που τάσσονται υπέρ της επιβολής του φόρου, επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας πριν από τις ευρωεκλογές, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους αναφέρει το δημοσίευμα, σημειώνοντας ωστόσο, ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διερευνούν τώρα μία σταδιακή προσέγγιση που θα μπορούσε να στοχοποιεί ένα ευρύτερο φάσμα συναλλαγών τα επόμενα χρόνια.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από χώρες που λένε "ναι" θα φορολογήσουμε τα παράγωγα, αλλά δεν θέτουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για κούφιες υποσχέσεις» δήλωσε ο Alexandre Naulot, σύμβουλος πολιτικής στην Oxfam France.

Επιχειρήματα

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι οι υπέρμαχοι του φόρου επισημαίνουν πως οι αξιωματούχοι θα πρέπει να διερευνούν τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι ρυθμιστικές αρχές των χρηματοοικονομικών αγορών, ώστε να ελέγχουν εάν οι τράπεζες και οι άλλες εταιρείες καταβάλλουν ως οφείλουν τις εισφορές τους, ενώ οι αντίπαλοι του μέτρου ισχυρίζονται ότι η επιβολή φόρου θα έπληττε τις χρηματοπιστωτικές αγορές χωρίς να αποδίδει μεγάλα οφέλη.

Τα κράτη που ασκούν πιέσεις για την επιβολή φόρου είναι διχασμένα, επίσης, σχετικά με το ποιος θα συλλέγει τους φόρους, εάν δηλαδή θα παρακρατείται στη χώρα που βρίσκεται η εταιρεία που πραγματοποιεί τη συναλλαγή ή στη χώρα που πραγματοποιείται η συναλλαγή.

Stress test τραπεζών

Σε άλλο δημοσίευμα του Bloomberg γίνεται αναφορά στα stress tests των τραπεζών και στο ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προτίθεται να διερευνήσει την αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, για ένα υποθετικό καταστροφικό σενάριο, όπως μία παγκόσμια κατάρρευση της αγοράς ομολόγων ή μία νομισματική κρίση στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης, στην οποία αναμένεται να προβεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, οι προοπτικές για την επόμενη τριετία περιλαμβάνουν τους πιο σημαντικούς κινδύνους για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στους συνολικούς ισολογισμούς.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ