Χημικά Συρίας: Οι προθεσμίες, η καταστροφή στη Μεσόγειο και οι ευθύνες…

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ κρατά σχεδόν το 8% του χημικού οπλοστασίου της στο συριακό έδαφος

Αθετώντας δύο προθεσμίες που της έχουν τεθεί μέχρι σήμερα για την παράδοση των χημικών της, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία κρατά σχεδόν το 8% του χημικού οπλοστασίου της στο συριακό έδαφος.

Χτες, εξέπνευσε η δεύτερη διορία για την παράδοση των χημικών παραγόντων, όπως αναφέρει η κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) που έχει αναλάβει την καταστροφή του οπλοστασίου της Δαμασκού.
   
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα της Συρίας, η επικεφαλής της αποστολής, Ζίγκριντ Κάαγκ δήλωσε ότι το 92,% των χημικών παραγόντων της χώρας έχουν απομακρυνθεί, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «σημαντική διαδικασία», όμως επισήμανε πως το 7,5% του χημικού οπλοστασίου εξακολουθεί να βρίσκεται στη Συρία σε συγκεκριμένη τοποθεσία.

Η ίδια επεσήμανε πως, το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου έχει απομακρυνθεί αλλά ακόμη δεν έχει καταστραφεί, και αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα προς την προθεσμία της 30ής Ιουνίου για την καταστροφή του συνόλου των χημικών όπλων της Συρίας.
 
Η ίδια πάντως εξέφρασε την ανησυχία της για τις πρόσφατες αναφορές χρήσης αερίων χλωρίνης ως όπλου από τις συριακές δυνάμεις. 
 
Η χλωρίνη δεν είναι ουσία που περιλαμβάνεται στη συμφωνία που συνήψε το καθεστώς Άσαντ με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία το περασμένο έτος, και η οποία θεωρείται ότι απέτρεψε αμερικανική στρατιωτική δράση κατά της συριακής κυβέρνησης σε απάντηση επίθεσης με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκαν περίπου 1.500 άνθρωποι. Βάσει της συμφωνίας, η Συρία υπέγραψε τη Συνθήκη Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και συναίνεσε να παραδώσει ολόκληρο το χημικό της οπλοστάσιο.

Ωστόσο, δύο είναι τα θέματα που προβληματίζουν έντονα την διεθνή κοινότητα:

1. Η διαδικασία της καταστροφής εν πλω μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν  

2. Τι θα γίνει με το 8% των χημικών της που παραμένουν στο συριακό έδαφος.  

Η καταστροφή μέρους των χημικών έχει προγραμματιστεί να γίνει με τη μέθοδο της υδρόλυσης στο αμερικανικό πλοίο MV Cape Ray. 
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ