Ισραήλ: «Όχι» στα σχέδια ανέγερσης κατοικιών για τους Παλαιστινίους στη Δυτική Όχθη

Αφορούσαν την κατασκευή σχεδόν 600 κατοικιών και τη νομιμοποίηση κατοικιών που ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι πάγωσε σχέδια για την ανέγερση κατοικιών για τους Παλαιστινίους στο 60% της Δυτικής Όχθης που τελεί υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο.

Ο στρατηγός Γιοάβ Μορντεχάι, είπε ότι το μέτρο αυτό είχε αποφασισθεί τον Απρίλιο σε απάντηση των ενταξιακών αιτημάτων των Παλαιστινίων σε 15 διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες που υποβλήθηκαν στις αρχές Απριλίου αντίθετα με τις δεσμεύσεις τους

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης στα Παλαιστινιακά Εδάφη επιβεβαίωσε ότι το πάγωμα επιβλήθηκε στη διάρκεια παρέμβασης ενώπιον επιτροπής του κοινοβουλίου.

Η κύρωση αυτή αφορά σειρά σχεδίων που είχαν ήδη εγκριθεί από τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν.

«Τα σχέδια αυτά αφορούσαν την κατασκευή σχεδόν 600 κατοικιών και τη νομιμοποίηση κατοικιών που ανεγέρθηκαν χωρίς άδεια», πρόσθεσε.

Η στρατιωτική διοίκηση πάγωσε επίσης πέντε «παράνομα» οικιστικά σχέδια χρηματοδοτούμενα από δωρεές από χώρες του εξωτερικού. Τα σχέδια αυτά αφορούσαν μια παιδική χαρά με τη χρηματοδότηση της ιταλικής κυβέρνησης, τον εκσυγχρονισμό των πηγαδιών με σουηδική χρηματοδότηση, τη διανομή σε δύο περιπτώσεις σκηνών του ΟΗΕ και προχείρων καταφυγίων από γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.

Η στρατιωτική διοίκηση κατέγραψε πέρυσι 1.646 παράνομες κατοικίες στη Δυτική Όχθη. Συνολικά 1.288 κατοικίες είχαν κατασκευαστεί από Παλαιστίνιους και 373 μεταξύ αυτών καταστράφηκαν. Από πλευράς ισραηλινών εποίκων, 358 παράνομες κατασκευές καταγράφηκαν και 147 καταστράφηκαν.

Η εφημερίδα Haaretz υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση για το πάγωμα των κατασκευαστικών έργων στην «περιοχή Γ» που παραμένει εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η πρόοδος των κατασκευαστικών έργων στη Δυτική Όχθη πρέπει να εξαρτάται μόνο από «επαγγελματικές» και όχι πολιτικές εκτιμήσεις.

Το κεντρικό συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) υιοθέτησε χθες σχέδιο που προβλέπει τη συνέχιση διαβημάτων ένταξης σε 60 όργανα του ΟΗΕ και διεθνείς συμφωνίες.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ