Ιταλία: Το δημόσιο χάνει 347.000 ευρώ από τη φοροδιαφυγή κάθε λεπτό

Μισθωτοί και συνταξιούχοι καταβάλουν το 86,7% των φόρων 

Κάθε λεπτό της ώρας η ιταλική υπηρεσία είσπραξης φόρων υφίσταται ζημία ύψους 347.000 ευρώ από εισοδήματα και εισπράξεις που δεν δηλώνονται, κατά έναν υπολογισμό που περιέχεται σε έρευνα του ιταλικού συνδικάτου Uil.
 
Το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι ανέρχεται κάθε ημέρα στα 500 εκατ. ευρώ, και κάθε χρόνο ξεπερνά τα 180 δισεκ. ευρώ.
 
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι θα ήταν αρκετό να μειωθεί κατά το ήμισυ η φοροδιαφυγή για να μηδενιστεί μέσα σε 23 χρόνια το ιταλικό δημόσιο χρέος.
 
Ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής το συνδικάτο Uil τόνισε ότι θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει 500.000 υπογραφές, ώστε να προτείνει την τροποποίηση του βασικού νόμου που διέπει τη φορολόγηση των πολιτών για να μπορούν να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα πολλές περισσότερες δαπάνες από ό,τι μέχρι σήμερα.
 
Το Uil υποστηρίζει πως έτσι θα επιτευχθεί –χάρη σε απτά κίνητρα– μια διόλου ευκαταφρόνητη μείωση της φοροδιαφυγής.
 
«Είναι σαφές ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ιταλία αποτελεί πραγματικό σκάνδαλο, ένα εντονότατο κοινωνικό πρόβλημα», δήλωσε ο γραμματέας του συνδικάτου, Λουίτζι Αντζελέτι.
 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, επί του συνόλου των φορολογικών εισπράξεων, το 86,7% καταβάλλεται από μισθωτούς και συνταξιούχους, «κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μια βαθιά, αδικαιολόγητη ανισότητα μεταξύ των φορολογούμενων» στην Ιταλία.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ