Ουκρανία: Με νέες κυρώσεις απειλεί την Μόσχα η Ουάσιγκτον

Θρίλερ με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που είναι όμηροι ρωσόφωνων – Φιλορώσοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Κοστιαντινίφκα της ανατ. Ουκρανίας 

Με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να απελευθερώσουν άλλους Ευρωπαιους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΑΣΕ – χτες απελευθέρωσαν έναν Σουηδό για λόγους υγείας και παραμένουν άλλοι επτά υπό ομηρεία- ΗΠΑ και ΕΕ ετοιμάζονται να επιβάλουν πιθανότατα κι εντός της ημέρας νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Οι Βρυξέλλες εμφανίζονται διστακτικές για την  τρίτη φάση των κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής κυβέρνησης την ώρα που δημοσίευμα των «New York Times» υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να… στριμώξει την ρωσική κυβέρνηση ακόμα κι αν πορευτεί μόνη της.

Στο μεταξύ πριν από λίγο, ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το αρχηγείο της αστυνομίας και το δημαρχείο της πόλης Κοστιαντινίφκα της ανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.
«Στις 6:00 π.μ περίπου 30 αυτονομιστές εισήλθαν στο αρχηγείο της αστυνομίας και κατέλαβαν το ισόγειο. Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας. Δεν γνωρίζουμε ποιά είναι τα αιτήματά τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Λαρίσα Βολκόβα.
 Σε ό,τι αφορά τις νέες κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν σε βάρος της Μόσχας, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι πρόκειται για διεύρυνση των ήδη αποφασισμένων κυρώσεων που αφορούν στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και στην απαγόρευση εισόδου σε Ρώσους του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου αλλά και Ουκρανούς. 
  
Στην ανατολική Ουκρανία, οι ρωσώφωνοι αυτονομιστές θέτουν ως προυπόθεση την ανταλλαγή αιχμαλώτων για την απελευθέρωση των συλληφθέντων παρατηρητών του ΟΑΣΕ. «Οι 7 άνδρες, μεταξύ των οποίων και 4 Γερμανοί στρατιωτικοί, είναι κατάσκοποι και αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου», δήλωσε ο αρχηγός τους και ντε φάκτο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Βάτσεσλαβ Πομαρέφ.
Όπως δήλωσε ο Γερμανός συνταγματάρχης Αξελ Σνάιντερ, που έχει αναλάβει χρέη εκπροσώπου τύπου της ομάδας, είναι αξιωματικοί στην υπηρεσία του ΟΑΣΕ με διπλωματικό καθεστώς και η σύλληψή τους χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο πίεσης στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση τους. «Δεν είναι απορίας άξιο, αλλά απλά δεν μπορώ να πάω σπίτι μου, δεν διαθέτουμε καμιά πληροφορία γι αυτό» δήλωσε ο Σνάιντερ, επιβεβαιώνοντας ότι όλοι βρίσκονται καλά στη υγεία τους. Είπε επίσης ότι την πρώτη νύχτα την πέρασαν σε ένα υπόγειο στο Σλαβιάνσκ και στη συνέχεια τους μετέφεραν σε έναν άνετο χώρο με φως και θέρμανση. Ο αρχηγός των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ Πονομάρεφ επιβεβαίωσε ότι αναμένονται διαπραγματευτές από τον ΟΑΣΕ για την απελευθέρωσή τους, κάτι που θα γίνει μόνο υπό τον όρο της ανταλλαγής αιχμαλώτων ομοϊδεατών του που είναι φυλακισμένοι στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Ria Novosti» μετέδωσε εικόνες όπου Ουκρανοί στρατιώτες με βαρύ οπλισμό βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη στο Σλαβιάνσκ και το Ντονέτσκ. Στο μεταξύ, σήμερα οι Βρυξέλλες αποφάσισαν την άρση της έκδοσης διαβατηρίων στην ζώνη Σένγκεν για τους Μολδαβούς. Η Ε.Ε έκανε το… δώρο αυτό στην Μολδαβία, σε μία προσπάθεια των Βρυξελλών να επιταχύνουν την προσέγγιση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπγς ενώπιον της ουκρανικής κρίσης. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας συσχέτισε την κίνηση με την παγωμένη κρίση της Υπερδνειστερίας, επαρχίας που έχει αποσχιστεί και «φλερτάρει» με τη Μόσχα.  

 Στο Κίεβο, ο «βασιλιάς της σοκολάτας», πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Πιοτρ Ποροσένκο που θεωρείται φαβορί για την προεδρία της Ουκρανίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του θα ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο.
Στο μεταξύ, σύμφωμα με το «Kievpost», η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον οργανώνει μέσα στις επόμενες ημέρες διεθνή δάσκεψη στο Λονδίνο για τα κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ