ΠΓΔΜ: Για μία έδρα χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή ο Γκρούεφσκι

Εκλέγει 61 βουλευτές, όταν απαιτούνται 62

Ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αναδείχθηκε νικητής των χθεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ, αυξάνοντας σημαντικά το ποσοστό του σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα, για μία μόλις έδρα, φαίνεται πως δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή της χώρας, που αριθμεί 123 βουλευτές.

Όπως ανακοίνωσε η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 99,91%% των ψήφων, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 42,18% και εκλέγει 61 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές, πριν από τρία χρόνια είχε εκλέξει 56 βουλευτές), έναντι 24,91% που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ και 34 βουλευτές (από 42 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες εκλογές).

Ένα βουλευτή εκλέγει το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 13,48% και εκλέγει 19 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 15 βουλευτές), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εκλέγει επτά βουλευτές (έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές).

Τέλος, ένα βουλευτή εκλέγει το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.

Όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές, με καταμετρημένο επίσης το 99,91% των ψήφων, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκεντρώνει ποσοστό 55,25%, έναντι 41,17% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι και εξασφαλίζει δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της ΠΓΔΜ.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 64% για τις βουλευτικές και στο 54,33% για τις προεδρικές εκλογές.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ