Βόρεια Κορέα: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε διαφιλονικούμενα νερά

Πρόκειται για τις δεύτερες στρατιωτικές ασκήσεις πυροβολικού της Βόρειας Κορέας μέσα σε ένα μήνα, ενώ η Πιονγκγιάνγκ είχε πραγματοποιήσει όμοιες ασκήσεις στις 31 Μαρτίου με τη ρίψη εκατό οβίδων στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα

Σε ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρά κοντά σε διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα με τη Νότια Κορέα, κοντά στα κατοικημένα νησιά Μπαενγκνιόγκ και Γεονπιόνγκ, προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα.

Οι ασκήσεις πυροβολικού άρχισαν γύρω στις 14.00 τοπική ώρα (08.00 ώρα Ελλάδος) και, σύμφωνα με αξιωματικό του νοτιοκορεατικού στρατού, δεν φαίνεται να ερρίφθησαν πυρά νοτίως της Γραμμής του Βορείου Ορίου, που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα της Βόρειας και Νότιας Κορέας με απόφαση του ΟΗΕ μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953).

«Ο στρατός μας είναι έτοιμος. Αν οβίδες πέσουν στην πλευρά των συνόρων μας, η Νότια Κορέα θα απαντήσει αποφασιστικά», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ, ενώ νοτιοκορεατικά αλιευτικά σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν και οι κάτοικοι των νησιών έλαβαν οδηγίες να επιδείξουν προσοχή.

«Από τα μεγάφωνα μεταδίδονταν μηνύματα στους κατοίκους να τρέξουν σε καταφύγια μόλις αυτό κριθεί απαραίτητο», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο νησί Μπαενγκνιόγκ.

Πρόκειται για τις δεύτερες στρατιωτικές ασκήσεις πυροβολικού της Βόρειας Κορέας μέσα σε ένα μήνα, ενώ η Πιονγκγιάνγκ είχε πραγματοποιήσει όμοιες ασκήσεις στις 31 Μαρτίου με τη ρίψη εκατό οβίδων στα νοτιοκορεατικά χωρικά ύδατα.

Σημειώνεται ότι η Σεούλ είχε απαντήσει με τη ρίψη εκατοντάδων πυρών στα χωρικά ύδατα του Βορρά, με αποτέλεσμα οι δύο εχθρικές χώρες να εμπλακούν σε ανταλλαγή πυρών, αναγκάζοντας τους κατοίκους των γύρω νησιών να τρέξουν στα καταφύγια. Το περιστατικό αυτό δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες, ούτε υλικές ζημιές αλλά αναζωπύρωσε την ήδη τεταμένη κατάσταση στη χερσόνησο μετά τη βορειοκορεατική απειλή για μια νέα τέταρτη πυρηνική δοκιμή.
 
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ