Εμπειρογνώμονες για τις πρόσφατες επιθέσεις με χημικά στέλνει ο ΟΑΧΟ στη Συρία

Θα εξετάσουν τις πρόσφατες κατηγορίες εκ μέρους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, περί επιθέσεων με αέριο χλωρίου στην επαρχία Χάμα

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ο οποίος επιβλέπει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει μια «αποστολή επαλήθευσης των γεγονότων», η οποία θα εξετάσει τις πρόσφατες κατηγορίες που διατύπωσαν και οι δύο πλευρές της συριακής σύγκρουσης, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, περί επιθέσεων με αέριο χλωρίου στην επαρχία Χάμα, στην κεντρική Συρία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ Αχμέτ Ουζουμτζού «ανακοίνωσε την σύσταση μιας αποστολής επαλήθευσης των γεγονότων όσον αφορά τις κατηγορίες για την χρήση χλωρίου στην Συρία», αναφέρει ο Oργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Η ομάδα αναμένεται να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή», προσθέτει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι «η αποστολή αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό πολύ επικίνδυνες συνθήκες».

Ο ΟΑΧΟ υπογράμμισε εξάλλου στην ανακοίνωσή του ότι η συριακή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την «πραγματοποίηση της αποστολής αυτής» και «έχει δεσμευτεί να εγγυηθεί την ασφάλειά της στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό της».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έδωσε την «συγκατάθεσή του» για την πραγματοποίηση της αποστολής αυτής, στην οποία ο ΟΗΕ θα προσφέρει βοήθεια για την ασφάλεια και επιμελητειακή υποστήριξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κατηγορίες για την χρήση χλωρίου διατυπώθηκαν την ώρα που η Συρία βρίσκεται, επισήμως τουλάχιστον, κοντά στην ολοκλήρωση του χημικού της αφοπλισμού βάσει μιας ρωσοαμερικανικής συμφωνίας που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2013 και υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ. 
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ