Έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ισραήλ ο Αμπάς

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που λήγουν επισήμως σήμερα ανεστάλησαν από την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 24 Απριλίου

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αξίωσε σήμερα, για να συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, να επικεντρωθούν αυτές πρωτίστως στην χάραξη των συνόρων, όπως και σε ένα πάγωμα του εποικισμού.

«Από την ίδρυση του Ισραήλ κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα σύνορα. Είμαστε αποφασισμένοι να μάθουμε ποια είναι τα σύνορά μας και ποια τα δικά τους, καθώς χωρίς αυτό δεν θα υπάρξει ειρήνη», σημείωσε ο Αμπάς σε ομιλία που εκφώνησε στην Ραμάλα στην Δυτική Όχθη σήμερα, τελευταία ημέρα των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων διάρκειας εννέα μηνών.

«Αν θέλουμε να παρατείνουμε τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υπάρξει μια απελευθέρωση κρατουμένων και θα πάμε στις διαπραγματεύσεις με βάση μια παύση του εποικισμού και μια συζήτηση για τους χάρτες και τα σύνορα για τρεις μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων θα σταματήσει ο εποικισμός στο σύνολό του», σημείωσε ο Αμπάς σε σύνοδο που ήταν αφιερωμένη στην ίδρυση ενός ταμείου για την Ιερουσαλήμ.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που λήγουν επισήμως σήμερα ανεστάλησαν από την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 24 Απριλίου, επομένη μιας νέας συμφωνίας συμφιλίωσης που συνήφθη μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) του Αμπάς και της Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στην Γάζα και δεν την αναγνωρίζει το Ισραήλ.

Η συμφωνία αυτή συνήφθη στις 23 Απριλίου στην Γάζα, βάσει των όρων προηγούμενων συμφωνιών συμφιλίωσης που έχουν υπογραφεί εδώ και τρία χρόνια και προβλέπει τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης συναίνεσης που θα απαρτίζεται από ανεξάρτητες προσωπικότητες, που δεν θα έχουν εκλεγεί, σύμφωνα με τους υπογράφοντες.

Ο Νετανιάχου αξιώνει για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων η Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ ή ο Αμπάς να απαρνηθεί την συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης με το ισλαμικό κίνημα.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ