Συμμετοχή της ΕΤΕπ με 50 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας

Μνημόνιο συνεργασίας σχετικά με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα,  η ΕΤΕπ θα συμβάλει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Στόχος του Ταμείου είναι να προάγει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την απασχόληση μέσω της παροχής μεσομακροπρόθεσμων πιστώσεων και ιδίων κεφαλαίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) καθώς και σε μικρού μεγέθους έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι τα κονδύλια δεν είναι πολύ υψηλά, αλλά μπορούν να προσεγγίσουν πολύ περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, επισημαίνοντας τη σημασία της αποκατάστασης της ρευστότητας για την πορεία προς την ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Χόγιερ υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πρόσθετη στήριξη στις ελληνικές ΜμΕ μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, εφόσον η ΕΤΕπ αξιολογήσει θετικά το επιχειρηματικό σχέδιο του Ταμείου, μόλις το λάβει από τις ελληνικές αρχές».

Αναφερόμενος στα νέα προγράμματα που ετοιμάζει η ΕΤΕπ, ο κ. Χόγιερ σημείωσε ότι ότι πολλοί επιχειρηματίες πλησιάζουν τον ίδιο και στελέχη της τράπεζας και δηλώνουν ότι επειδή η επιχείρηση τους είναι πολύ μικρή δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα που εξαγγέλλονται.

Ήδη έχει ανοίξει μία συζήτηση ώστε να διαμορφωθούν προγράμματα που απευθύνονται σε ακόμη μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, πρόσθεσε.

«Η συμφωνία αυτή δείχνει την ισχυρή θέλησή μας να στηρίξουμε την Ελλάδα. Η ΕΤΕπ, ως η τράπεζα της ΕΕ, είναι φυσικός εταίρος στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, στην οποία προσφέρουμε διαρκή και αποτελεσματική στήριξη. Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τη συνεργασία μας με την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και με άλλους αναπτυξιακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές, για να βοηθήσουμε περαιτέρω στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η συνεργασία μας, βασιζόμενη στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, θα βοηθήσει να αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη πόρων και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους Έλληνες πολίτες», επεσήμανε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους υποψήφιους για συμμετοχή στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

«Βαδίζουμε ένα πολύ ανηφορικό δρόμο και παραμένουμε σε επιφυλακή αλλά το 2014 είναι κομβικής σημασίας για να στρίψει το καράβι και να πάμε σε καλύτερες συνθήκες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ