«Aντιδημοκρατική συμπεριφορά» αποδίδουν στον Στουρνάρα τα Επιμελητήρια

Για την άρνησή του να εντάξει στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή την τροπολογία για τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια

Για αντιδημοκρατική συμπεριφορά καταγγέλλει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διότι, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, «αρνήθηκε να εντάξει στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε και ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή την τροπολογία για τη διατήρηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, αγνοώντας επιδεικτικά τη βούληση 185 εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού στη Βουλή από κόμματα του συνταγματικού τόξου».

Η ΚΕΕΕ σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής, «ο υπουργός αντιμετώπισε τις έντονες διαμαρτυρίες και καταγγελίες των βουλευτών που τον καλούσαν να εντάξει την τροπολογία στο νομοσχέδιό του για να αποφασίσει το σώμα του κοινοβουλίου και όχι αυτός μονομερώς αν πρέπει να γίνει νόμος του κράτους, με την εκτίμηση ότι αν τεθεί σε ψηφοφορία δε θα την ψήφιζαν μόνο 185 αλλά 250 βουλευτές».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕΕ απέστειλαν σήμερα ευχαριστήριες επιστολές στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνο Καμμένο, στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη, καθώς και στον πρόεδρο της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα κ. Ανδρέα Λοβέρδο για τη συμπαράσταση και τη συμβολή τους στον αγώνα για τη σωτηρία του επιμελητηριακού θεσμού.

Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνεται «ότι ο αγώνας που δίνει η επιμελητηριακή κοινότητα αποσκοπεί όχι σε προσωπικά ή συντεχνιακά οφέλη αλλά στην επιβίωση του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, που δέχονται μια ανηλεή επίθεση από συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας τα επιμελητήρια αποδυναμώνονται οικονομικά και οδηγούνται σε αφανισμό, γεγονός που θα αποστερήσει κάθε μορφή εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και κατά συνέπεια φίμωσης της φωνής της».

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες μετέβη σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος προκειμένου να συμμετάσχει σε έκτακτη Συνεδρίαση του Ευρωεπιμελητηρίου, στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται από την ελληνική επιμελητηριακή κοινότητα για τη διατήρηση του ισχύοντος νομικού καθεστώτος των ελληνικών επιμελητηρίων και την ανατροπή της νομοθετικής διάταξης που προβλέπει την άρση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από 1-1-2015.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκαν στην Αθήνα για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου κ. Richard Weber καθώς και ο ΓΓ του Ευρωεπιμελητηρίου κ. Arnaldo Abruzzini, οι οποίοι μαζί με τον αντιπρόεδρο του Ευρωεπιμελητηρίου κ. Κ. Μίχαλο επισκέφτηκαν τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο και επεσήμαναν την αναγκαιότητα διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος των ελληνικών επιμελητηρίων.

Υπενθυμίζεται από την ΚΕΕ ότι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επιμελητήρια των χωρών που ανήκουν στον πυρήνα της Ευρωζώνης και αναπτύσσουν δυναμικές οικονομίες είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, με υποχρεωτικότητα εγγραφής και ανταποδοτικών τελών σε αυτά των επιχειρήσεων.

Οι χώρες αυτές είναι οι Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα και Ισπανία. Ειδικότερα για την Ισπανία, πριν από περίπου τρία χρόνια, έγινε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος, όπως γίνεται σήμερα στην Ελλάδα, αλλά το μοντέλο αυτό κρίθηκε ότι δεν εξυπηρετούσε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και γενικότερα τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας και εν τέλει επανήλθαν στο πρότερο καθεστώς.

Σε αντιδιαστολή, οι χώρες που δεν ισχύει υποχρεωτικότητα εγγραφής στα επιμελητήρια είναι κυρίως χώρες που ανήκουν στη λεγόμενη πρώην Ανατολική Ευρώπη (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία), καθώς και χώρες εκτός Ευρωζώνης (Δανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ