Δυναμικά αναπτύσσονται οι ελληνικές μικροζυθοποιίες

Επενδύσεις και αύξηση της παραγωγής παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία

Έντονη κινητικότητα χαρακτηρίζει την ελληνική μικροζυθοποιία, όπως προκύπτει από μελέτη της Infobank Hellastat ΑΕ, τόσο σε ότι αφορά στην ίδρυση νέων μονάδων, όσο και στη κυκλοφορία νέων προϊόντων και συσκευασιών.

Στη χώρα μας λειτουργούν 15 εταιρείες, με τις περισσότερες να δραστηριοποιούνται σε τοπικές και περιφερειακές αγορές (Ρόδος, Κέρκυρα, Άργος, Σαντορίνη, Εύβοια, Κρήτη) ενώ ο αριθμός τους να έχει αυξηθεί σημαντικά, ειδικά την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, οι μονάδες αυτές εστιάζουν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (φρέσκες, μη παστεριωμένες μπύρες περιορισμένης διάρκειας ζωής) με παραδοσιακές μεθόδους, επωφελούμενες από τη σταδιακή στροφή των καταναλωτών στις εγχώριες μπύρες, σε βάρος των εισαγόμενων εμπορικών σημάτων  τα οποία εξακολουθούν να κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά, αν και σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Οι περισσότερες μικροζυθοποιίες διακινούν ιδιαίτερα περιορισμένες ποσότητες (ακόμα και κάτω από 1.000 εκατόλιτρα το έτος), λόγω της χαμηλής δυναμικότητας παραγωγής και της μικρής ακόμα περιόδου λειτουργίας τους.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, αρκετές μικροζυθοποιίες υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν, επενδύσεις αναβάθμισης ή επέκτασης του εξοπλισμού τους ώστε να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους και να ικανοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ποιοτική, ελληνική μπύρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 2013 σχεδόν όλες οι εταιρείες αύξησαν σημαντικά τους όγκους παραγωγής τους, με τη συνολική ποσότητα να προσεγγίζει τα 75.000 εκατόλιτρα, από 68.400 εκατόλιτρα το προηγούμενο έτος. Η ποσότητα αυτή καταλαμβάνει περίπου μόλις το 2% της συνολικής ποσότητας μπύρας που διακινήθηκε στη χώρα.

Ενδεικτική εξάλλου της δυναμικής που παρουσιάζει ο τομέας της μικροζυθοποιίας, αποτελεί η πρόσφατη ανακοίνωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, για την πρόθεσή της να εισέλθει στην παραγωγή μικρής κλίμακας.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο κλάδος δεν στερείται προβλημάτων, όπως υποδεικνύει η παύση λειτουργίας της Craft και της Μεσσηνιακής Μικροζυθοποιίας λόγω χαμηλής ρευστότητας. Επιπλέον, σημαντική επιβάρυνση στο κόστος προκαλούν οι πρώτες ύλες, σημαντικές ποσότητες των οποίων είναι εισαγόμενες.

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 6 μικροζυθοποιίων. Από τα βασικά συμπεράσματα προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών το 2012 υποχώρησε κατά 5,5%, στα 8,19 εκατ. ευρώ, λόγω της κάμψης εσόδων της μεγαλύτερης μικροζυθοποιίας της αγοράς.

Τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) ενισχύθηκαν κατά 3,3%, στα 2,36 εκατ. ευρώ ενώ το δείγμα εμφάνισε, για μια ακόμα χρονιά, ζημίες προ φόρων (0,87 εκατ. ευρώ). Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ μειώθηκε περαιτέρω σε 7,2%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ επιδεινώθηκε σε -12,6%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής μόχλευσης το 2012 εμφάνισε αύξηση σε 2,1 προς 1 ενώ η μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων υποχώρησε σημαντικά σε -19,2%.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ