Έμφαση στην κάλυψη εγγυητικών από τις ελληνικές τράπεζες

Όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται τόσο η ρευστότητα θα ενισχύεται, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς. Από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες οι ελληνικές τράπεζες, λέει ο Προβόπουλος

Όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται τόσο η ρευστότητα θα ενισχύεται κυρίως μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και των τραπεζών, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γιώργος Ζανιάς.

Στο τέλος Μαρτίου, με τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία, τα εγκεκριμένα δάνεια ήταν 1,5 δισ. ευρώ και τα εκταμιευμένα δάνεια από αυτά τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, ήταν 1 δισ. ευρώ, ανέφερε απ' την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ.Ζανιά.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί το προσεχές διάστημα στο πρόγραμμα για την κάλυψη των εγγυητικών επιστολών των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, το οποίο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μετά από συμφωνία με την ΕΤΕπ απλουστεύεται ακόμη περισσότερο και στο πρόγραμμα, πάλι με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κονδύλια του ΕΣΠΑ στο οποίο υπάρχουν αρκετά περιθώρια για εκταμίευση περισσότερων κονδυλίων.

Ο κ. Ζανιάς σχολίασε ότι όσο το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και όσο οι τράπεζες αποδεσμεύονται από εσωτερικές διαδικασίες, τόσο η δυναμική αυτή θα επιταχύνεται.

«Μη ξεχνάτε πως φέτος οι Τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν όχι ένα, όχι δύο αλλά τρία stress tests τα οποία απασχολούν όλες τις επιχειρηματικές μονάδες για να δούμε πόσο καλά είναι τα δάνειά τους. Όσο αυτό μειώνεται και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, η ρευστότητα στην αγορά θα ενισχύεται κυρίως μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου και των τραπεζών» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Προβόπουλος: Από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην ΕΕ οι ελληνικές τράπεζες

Νωρίτερα, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Προβόπουλος, μιλώντας στο Διεθνές Επενδυτικό Forum «Bank Speaker Series» που διοργάνωσε η Goldman Sachs έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις επιτυχημένες κινήσεις των ελληνικών τραπεζών για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και την άντληση ρευστότητας από την αγορά, μετά την ολοκλήρωση της εκτίμησης των κεφαλαιακών αναγκών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως είπε, οι επιτυχίες αυτές σηματοδοτούν την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας.

«Οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη. Έχουμε επιτύχει έναν πολύ μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης. Μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των τραπεζών, το κόστος τους περιορίσθηκε σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και, ως αποτέλεσμα, έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα πιο συμπαγές, αποδοτικό και ανταγωνιστικό».

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ