Κέρι: Η Ρωσία προσπαθεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ανατολική Ευρώπη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστο»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «προσπαθεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην ανατολική Ευρώπη» αποσταθεροποιώντας την Ουκρανία.

Σε ομιλία του για τις διατλαντικές σχέσεις σε ένα ινστιτούτο μελετών της Ουάσινγκτον, ο Κέρι υπογράμμισε ότι «το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστο» και ότι η Συμμαχία θα υπερασπιστεί κάθε τμήμα του.

«Σήμερα η Ρωσία προσπαθεί να αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης», είπε ο Αμερικανός υπουργός. «Όποιο δρόμο επιλέξει η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα σταθούν μαζί στην υπεράσπιση της Ουκρανίας», πρόσθεσε στην ομιλία του την οποία παρακολούθησαν πολλοί υπουργοί ευρωπαϊκών χωρών και χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
«Και το πιο σημαντικό, μαζί πρέπει να καταστήσουμε απολύτως ξεκάθαρο στο Κρεμλίνο ότι το έδαφος του ΝΑΤΟ είναι απαραβίαστο και ότι θα υπερασπιστούμε κάθε τμήμα του», υπογράμμισε ο ίδιος.

Απευθύνοντας εξάλλου μια έκκληση προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ο Κέρι δήλωσε ότι η ενότητα είναι κρίσιμη και ότι οι προϋπολογισμοί άμυνας των κρατών μελών δεν πρέπει να μειωθούν.

«Μαζί πρέπει να απωθήσουμε αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τα σύνορα κυρίαρχων κρατών διά της βίας», πρόσθεσε ο Κέρι.

«Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή για την διατλαντική μας συμμαχία. Η δύναμή μας θα έρθει από την ενότητά μας», σημείωσε ο ίδιος. «Είναι γεγονός ότι κινδυνεύει ολόκληρο το μοντέλο μας για την παγκόσμια ηγεσία»

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένα κάλεσμα για να ξυπνήσουμε» ώστε να επιταχυνθεί η προσπάθεια «να προωθηθεί μια διατλαντική κοινότητα πιο ισχυρή, με περισσότερη ευημερία» σημείωσε ο Κέρι.

«Οι ευρωπαίοι σύμμαχοί μας πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια να εργάζονται μαζί μας για την εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την ευρωατλαντική συμμαχία», υπενθύμισε ο αμερικανός υπουργός.

Όμως «αυτό που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία μας διδάσκει ότι η Ρωσία (του προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν παίζει με άλλους κανόνες», συνέχισε.

Εξάλλου ο Κέρι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν εξαρτώνται από τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας.

«Μπορούμε να προσφέρουμε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, αν βοηθήσουμε στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας που είναι διαθέσιμες στις ευρωπαϊκές αγορές», επεσήμανε.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ