Ουκρανία: Ανίσχυρες οι ουκρανικές δυνάμεις να καταστείλουν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει

Ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Χορλίβκα, ενώ συνεχίζεται το θρίλερ με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που παραμένουν υπό καθεστώς ομηρείας

Σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας βρίσκεται ο ουκρανικός στρατός εν μέσω έντονων φόβων για επικείμενη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος παράδεχτηκε για πρώτη φορά ότι, οι ουκρανικές δυνάμεις είναι ανίσχυρες για να καταστείλουν τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας και πίσω από τις οποίες βρίσκονται ρωσόφωνοι αυτονομιστές.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των περιφερειών, ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησής του είναι να αποτρέψει το ενδεχόμενο «η τρομοκρατία» που έχει εκδηλωθεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας να εξαπλωθεί, ενώ πρόσθεσε πως έχει θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση «πλήρους στρατιωτικής ετοιμότητας» καθώς εξακολουθεί να υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας. Παραδέχθηκε ότι το Κίεβο απώλεσε τον έλεγχο στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ και εξήγγειλε τη δημιουργία «πολιτοφυλακών» σε όλες τις επαρχίες αποτελούμενων από «εθελοντές» μετά την «προδοσία» της αστυνομίας.

Οι δηλώσεις του Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ έρχονται την ώρα που επεκτείνονται στα ανατολικά της χώρας οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. Την Τετάρτη, ένοπλοι φιλορώσοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στην πόλη Χορλίβκα, ενώ συνεχίζεται το θρίλερ με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που παραμένουν υπό καθεστώς ομηρείας.

Σύμφωνα με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, στόχος τώρα της κυβέρνησης του Κιέβου είναι να μην εξαπλωθούν οι ταραχές και σε άλλες πόλεις της χώρας. «Θα ήθελα ειλικρινά να πω ότι αυτή τη στιγμή οι δομές ασφαλείας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ» είπε ο Τουρτσίνοφ σε συνάντηση με περιφερειακούς κυβερνήτες, σύμφωνα με το Κievpost.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας παραδέχτηκε επίσης ότι το προσωπικό ασφαλείας που «είναι επιφορτισμένο με την προστασία των πολιτών» είναι «ανίσχυρο» για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και τόνισε ότι στόχος είναι πλέον να σταματήσει «η εξάπλωση της τρομοκρατικής απειλής πρώτα από όλα στις περιοχές Χάρκοβο και Οδησσό». Επιπλέον, ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα με το δάκτυλο στη σκανδάλη τονίζοντας ότι «η ρωσική απειλή για πόλεμο κατά της Ουκρανίας είναι πραγματική».

«Έχουμε ήδη αποφασίσει να δημιουργήσουμε πολιτοφυλακές σε όλες τις περιοχές, οι οποίες θα αποτελούνται από εθελοντές», συνέχισε ο Τουρτσίνοφ, ο οποίος χθες Τρίτη είχε καταγγείλει «την αδράνεια», ει μη «την προδοσία» των ανδρών της αστυνομίας.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησής του για να εξασφαλιστεί ότι οι πολίτες στο ανατολικό τμήμα της χώρας θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ