Τουρκία: Ξεκίνησε δικαστική έρευνα κατά του Γκιουλέν

Κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος

Ξεκίνησε στην Τουρκία η δικαστική έρευνα σε βάρος του  «εχθρού» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως είχε προαναγγείλει χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο ιμάμης κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος, αφού σύμφωνα με τον Ερντογάν, βρίσκεται πίσω από μια συνωμοσία εναντίον του.

«Υπάρχουν εναντίον του σοβαρές κατηγορίες, κυρίως για κατασκοπεία. Μπορούμε να δούμε ότι εκείνοι οι πιστοί του Γκιουλέν συνιστούν ένα κράτος εν κράτει που κατάφερε να παρακολουθεί τις πλέον απόρρητες συναντήσεις της κυβέρνησης», είπε ο Τουρκός υπουργός Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με το  NTV,  η έρευνα που ξεκίνησε από την εισαγγελία της πρωτεύουσας αφορά κατηγορίες περί «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας ή απόπειρας να εμποδιστεί ή να επηρεαστεί η καλή της πορεία» όπως και περί «σύστασης και συμμορίας και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης».

Χθες, ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της δικαστικής έρευνας εναντίον του αντιπάλου του Φετουλάχ Γκιουλέν και ζήτησε την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Μια νομική διαδικασία για την έκδοση του Γκιουλέν, οι υποστηρικτές του οποίου υπολογίζονται σε εκατομμύρια, θα είναι δυνατή μόνο εάν η Τουρκία εξέδιδε ένταλμα σύλληψης και παρουσίαζε αποδείξεις για την τέλεση εγκλήματος, σύμφωνα με ένα ειδικό σε νομικά θέματα.

Πάντως, εισαγγελικοί λειτουργοί απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν σχετικά με τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ