Ιταλία: Τα σχέδια Ρέντσι για το ιταλικό δημόσιο

Κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων – Τα διευθυντικά στελέχη  τα οποία στερούνται αντικειμένου εργασίας θα μπορούν να απολύονται

Σε ανοικτή επιστολή του προς τους Ιταλούς δημοσίους υπαλλήλους ο M. Ρέντσι ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη δημόσια διοίκηση. Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός αναφέρεται με σαφήνεια στις κύριες προτεραιότητες της δράσης του.

Μεταξύ άλλων, πρόκειται να ενισχυθεί η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με σεβασμό, όμως, στα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα διευθυντικά στελέχη του δημοσίου, παράλληλα, τα οποία στερούνται αντικειμένου εργασίας θα μπορούν να απολύονται.

«Θέλουμε να επιβραβεύσουμε με αυξήσεις και κίνητρα τους παραγωγικούς υπαλλήλους που εργάζονται στο δημόσιο και να έλθουν στην επιφάνεια οι τεμπέληδες» δήλωσε, χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Προς το παρόν, δεν πρόκειται να εφαρμοσθεί το σχέδιο του ειδικού επιτρόπου για την αναθεώρηση των δαπανών του ιταλικού κράτους, Κάρλο Κοταρέλι, το οποίο ζητούσε την απόλυση -μέσα σε τρία χρόνια- 85.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Αλλά και χιλιάδες προσλήψεις

Θα καταργηθεί, όμως, η δυνατότητα παραμονής στο δημόσιο μέχρι τα εξήντα επτά και όλοι οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις προθέσεις του Ρέντσι, θα πρέπει να συνταξιοδοτούνται στα εξήντα πέντε τους χρόνια. Πρόκειται να εγκριθεί και ειδικό πρόγραμμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Με τον τρόπο αυτό ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης φιλοδοξεί να μπορέσει να προσλάβει μέχρι και 15.000 νέους υπαλλήλους έως το 2018. Για να μην επηρεασθεί όμως η εν εξελίξει προεκλογική περίοδος, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αρχές Ιουνίου. «Γράψτε μου με μέιλ την άποψή σας», λέει ο Ρέντσι στους Ιταλούς.

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ