ΗΠΑ: Συνάντηση Μέρκελ-Ομπάμα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Η γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στην Ουάσινγκτον και πήγε κατ “ευθείαν στη γερμανική πρεσβεία όπου συναντήθηκε με αμερικανούς γερουσιαστές

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έφτασε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον για την πολύ-αναμενόμενη συνάντησή της με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της οποίας, τα ζητήματα της Ουκρανίας και η υπόθεση των υποκλοπών της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας αναμένεται να βρεθούν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

Με την άφιξή της η Μέρκελ πήγε κατ “ευθείαν στη γερμανική πρεσβεία όπου συναντήθηκε με αμερικανούς γερουσιαστές. Η πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Ομπάμα στο Λευκό Οίκο είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις επιπρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανία αλλά και για τις συνομιλίες με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση.

Η ενιαία απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι το κυρίαρχο θέμα, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Θα συνεχίσουν το στενό συντονισμό τους για τις κυρώσεις που επιβάλλουν στη Ρωσία εξ αιτίας της συνεχούς παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς επίσης και την αποτυχία της Μόσχας να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Γενεύη στις 17 Απριλίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και θα απασχολήσουν τη συνάντηση Ομπάμα –Μέρκελ είναι αν και πότε θα επιβληθεί στη Μόσχα ένα τρίτο επίπεδο κυρώσεων που θα αφορά πέραν των ιδιωτών και τις επιχειρήσεις με στόχο να πληγεί η ρωσική οικονομία. Η Μέρκελ και ο Ομπάμα θα επιχειρήσουν επίσης να ξεπεράσουν και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις διμερείς σχέσεις με την υπόθεση κατασκοπίας από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων ξένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανίδας καγκελαρίου.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ