Σήμερα κρίνεται η τύχη του Τζέρι Άνταμς

Ή θα απαγγελθούν κατηγορίες ή θα αφεθεί ελεύθερος ο σημερινός ηγέτης του Σιν Φέιν και πρώην ηγέτης του IRA

Σήμερα κρίνεται η τύχη του ηγέτη του Σιν Φέιν, καθώς σύμφωνα με τον βρετανικό αντιτρομοκρατικό νόμο, οι αρχές θα πρέπει να αποφανθούν έως το βράδυ αν θα απαγγείλουν κατηγορίες στον Τζέρι Ανταμς για την υπόθεση δολοφονίας της χήρας και μάνας δέκα παιδιών Μακκόνβιλ το 1972 ή αν θα τον αφήσουν ελεύθερο.

Κι ενώ σε λίγες ώρες εκπνέουν οι 48 ώρες που παραμένει υπό κράτηση ο 65χρονος Ανταμς, η κόρη της αδικοχαμένης χήρας, που έχει αναλάβει εκστρατεία για να αποδοθεί η αλήθεια στην υπόθεση της μητέρας της, με δάκρυα στα μάτια δηλώνει ότι ο ηγέτης του Σιν Φέιν δεν πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

«Ελπίζω ότι δεν θα τον αφήσουν ελεύθερο», υποστηρίζει η 56χρονη Χέλεν ΜακΚέντρι στο Ασοσιέιτετ Πρες. «Οι πάντες, ακόμα και τα αδέσποτα, ξέρουν πως, εκείνη την περίοδο στο Μπέλαφστ, ο Τζέρι Ανταμς ήταν ο υπ΄αριθμόν 1 αξιωματούχος του IRΑ».

Από το 1995, η ΜακΚέντρι και ο σύζυγός της έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για την δικαίωση της αδικοχαμένης μητέρας της όταν ο Τζέρι Ανταμς άρχισε να διαψεύδει ότι εμπλέκεται στην δολοφονία της Μακκόνβιλ.

Στη Β. Ιρλανδία, η είδηση της σύλληψης του Ανταμς προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα: από κυνισμό μέχρι αδιαφορία. Στο μόνο που συμφωνούν οι υποστηρικτές αλλά οι επικριτές του Ανταμς είναι πως, επειδή είναι μία τόσο σημαντική προσωπικότητα για την ειρηνευτική διαδικασία στη Β. Ιρλανδία, δεν θα μίλαγε με ειλικρίνεια για πράξεις του παρελθόντος.

Στη Βρετανία, πάντως, η σύλληψη του Ανταμς έχει αναστατώσει τον πολιτικό κόσμο με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, να επισημαίνει ότι δεν είναι πολιτικά υποκινούμενη και τον πρώην ηγέτη του IRΑ, Mάρτιν ΜακΓκίνες, να θεωρεί ότι γίνεται στο πλαίσιο υπονόμευσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο Μάρτιν ΜακΓκίνες που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας έσπευσε επίσης να τονίσει πως δεν είναι τυχαίο ότι η σύλληψή του γίνεται λίγες ημέρες πριν τις τοπικές εκλογές (23 Μαΐου).
Ο Τζέρι Άνταμς συνεχίζει να κρατείται για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας της 37χρονης Τζιν ΜακΚόνβιλ από τον IRA το 1972 στο Μπέλφαστ.

Ο ΜακΓκίνες, και αυτός μέλος του Σιν Φέιν, είπε ότι η αστυνομική υπηρεσία της Βορείου Ιρλανδίας περιέχει μια «σκοτεινή πλευρά», η οποία είναι «κακόβουλη και κατηγορηματικά εχθρική απέναντι στην ειρηνευτική διαδικασία».

«Ξέρω ότι έχουμε δει αυτήν την σκοτεινή πλευρά να δοκιμάζει τις δυνάμεις της τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί τη σύλληψη του ηγέτη του Σιν Φέιν ως «ηθελημένη προσπάθεια να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών που πρόκειται να λάβουν χώρα σε τρεις εβδομάδες, βόρεια και νότια του νησιού».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά πολιτική παρέμβαση όσον αφορά τη σύλληψη του Τζέρι Άνταμς.«Έχουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα Δικαιοσύνης, τόσο στην Αγγλία, όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία και δεν υπήρξε απολύτως καμία πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό» είπε ο Κάμερον στον τηλεοπτικό σταθμό Sky. Νωρίτερα, και ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας, Πήτερ Ρόμπινσον, αρνήθηκε ότι η σύλληψη του Άνταμς ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Πριν από την σύλληψή του το βράδυ της Τετάρτης, ο ηγέτης του Σιν Φέιν είπε ότι είναι «αθώος» όσον αφορά την υπόθεση.

Η σύλληψη του Τζέρι Άνταμς ακολούθησε μετά την ανάκριση από την αστυνομία πρώην ανταρτών του IRA, σχετικά με την υπόθεση, η οποία θεωρείται μία από τις πλέον «μαύρες» στιγμές της περιόδου των Ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η 37χρονη Τζιν ΜακΚόνβιλ, χήρα και μητέρα δέκα παιδιών, σύρθηκε έξω από το διαμέρισμά της υπό την απειλή όπλου μπροστά στα μάτια των παιδιών της λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1972 και έκτοτε θεωρήθηκε ως «αγνοούμενη». Η σορός της εντοπίστηκε δεκαετίες αργότερα, το 2003, τέσσερα χρόνια αφότου ο IRA παραδέχτηκε τη δολοφονία της θεωρώντας ότι είναι «πληροφοριοδότης».

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ