Μαυροβούνιο: Πώς ο κόλπος του Κότορ έγινε «σταθμός» των γιοτ

Με μείωση του ΦΠΑ από το 19% στο 7% προσπαθεί η κυβέρνηση να προσελκύσει την ελίτ της διεθνούς κοινότητας yachting – Τα καύσιμα μπορούν να αγοραστούν χωρίς δασμό

Στο πιο ρομαντικό σημείο του Μαυροβουνίου, μια προστατευόμενη από την UNESCO περιοχή, μήκους 28 χιλιομέτρων, στην είσοδο της Αδριατικής Θάλασσας, έμποροι και ιδιοκτήτες πλοίων, οικοδομούν αρχοντικά και πολυτελή παλάτια πλάι στην προκυμαία.

Τη ναυτιλιακή κληρονομιά που, καλά κρατεί από το 15ο αιώνα, επιχειρεί να αναβιώσει η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, δίνοντας έμφαση στην ψυχαγωγία. 

Με αλλαγές στη νομοθεσία – όπως η μείωση του ΦΠΑ για τις θαλάσσιες υπηρεσίες από το 19% στο 7% – προσπαθεί η κυβέρνηση να προσελκύσει την ελίτ της διεθνούς κοινότητας yachting στον κόλπο του Κότορ.

Για το παλιό ναυπηγείο στο Bijela «κονταροχτυπιούνται» ιταλικές και ολλανδικές εταιρείες, υποσχόμενες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, για να παρέχουν υπηρεσίες επισκευής σκαφών αναψυχής!

Η στρατηγική για την προσέλκυση πλούσιων επισκεπτών άρχισαν αμέσως μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 2006.

Μάλιστα, το ξενοδοχείο Regent Porto Montenegro στην προκυμαία, το οποίο πρόκειται να ανοίξει αυτό το καλοκαίρι, αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των πλουσίων για τον κόλπο του Κότορ.

Μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί και πωληθεί 130 διαμερίσματα, ανάμεσα στις όμορφα διαμορφωμένες πλατείες σε βενετσιάνικο στυλ του Πόρτο Μοντενέγκρο, ενώ οι πρώτοι επενδυτές έχουν δει ότι η αγορά τους έχει πάρει 60-70% επί της αρχικής αξίας των ακινήτων τους, κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, το καθεστώτος του Μαυροβουνίου προσφέρει επιπλέον οικονομικά κίνητρα. Τα σκάφη που παραδίδονται στα ναυπηγεία δεν υπόκεινται σε φόρο επί των πωλήσεων, όταν τα εν λόγω σκάφη είναι νηολογημένα εκτός Μαυροβούνιου. Ομοίως, τα καύσιμα μπορούν να αγοραστούν χωρίς δασμό – εξοικονόμηση περίπου 40% – υπό την προϋπόθεση ότι το σκάφος με την ξένη σημαία θα εγκαταλείψει τα νερά του Μαυροβουνίου εντός 24 ωρών από τον ανεφοδιασμό.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ