150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθέριου Βενιζέλου

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του συγκροτήματος και του λαογραφικού χορευτικού ομίλου ΚΡΗΤΕΣ και ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Παγκρήτιο Ένωση, διοργάνωσε διήμερο εκδηλώσεων, στις 3 και 4 Μαΐου, για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Πάρκο Ελευθερίας δίπλα από το Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, μιλώντας για το μεγάλο πολιτικό, αφού τόνισε ότι η θεμελιώδης στρατηγική του ήταν το «ποτέ μόνοι» είπε: «Αν κάτι ο Βενιζέλος εισέφερε στην πολιτική ζωή, που στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν βαλτωμένη και σε αδιέξοδο, μετά από μία μεγάλη χρεοκοπία, είναι μία αίσθηση συνολικής πολιτικής δράσης. Ο Βενιζέλος και οι συνεργάτες του ήταν άνθρωποι που γνώριζαν, ήξεραν τι ήθελαν να κάνουν, είχαν μια στόχευση συνολικής αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και επίσης της οικονομικής πολιτικής, της οργάνωσης του κράτους, της εξωτερική πολιτική και επίσης είχαν σύνδεση με τις διεθνείς τάσεις. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα, διότι η νεότερη Ελλάδα, είναι μια μικρή χώρα, πρέπει λοιπόν να προσλάβει τις διεθνείς εξελίξεις και να προσαρμόσει αυτό που παίρνει στις ελληνικές συνθήκες. Και ο Βενιζέλος σαφώς διακρίνεται για την ικανότητα του να κάνει ακριβώς αυτό».

«Για τον άνθρωπο που ενέπνευσε τη μεγάλη ιδέα και διπλασίασε την Ελλάδα, που χτύπησε την κομματική ολιγαρχία που κυβερνούσε τον τόπο από το 1821, έκανε τους ξένους, εχθρούς και φίλους να υποκλιθούν στην προσωπικότητα και τις ικανότητές του και που για μία ολόκληρη γενιά ήταν το κέντρο του δημόσιου βίου και το σημείο αναφοράς της Ελλάδας σε όλο τον πλανήτη» μίλησε ο στρατηγός ε.α Αντώνης Μυτιληνάκης.

O πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Γιώργος Μαριδάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει η Παγκρήτιος Ένωση, προκειμένου να διασωθεί και να αναβαθμιστεί το Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος και σημείωσε: «Ο Οργανισμός Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων μου ζήτησε να βοηθήσουμε το Μουσείο να σταθεροποιηθεί και να αναπτυχθεί. Ο εγγονός του, Ζαχαρίας Μακατούνης, που είχε δωρίσει το αρχείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μουσείο μου είπε: “Κάντε κάτι για να μην πάθουμε ότι παθαίνουν τα ιδρύματα και τα μουσεία λόγω της οικονομικής κρίσης”. Εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο Δήμο και το υπουργείο Πολιτισμού για να βοηθήσουμε το Μουσείο να σταθεροποιηθεί και να αναβαθμιστεί περαιτέρω».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του συγκροτήματος του Γιώργου Δαγαλάκη και του λαογραφικού χορευτικού ομίλου ΚΡΗΤΕΣ, του Γιώργου Πετράκη, και ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου.
To διαβάσαμε στο protothema.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ