Αφγανιστάν: Φωτογραφίες από το χωριό που έγινε ομαδικός τάφος για χιλιάδες ανθρώπους

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 300 – Ο αριθμός των νεκρών ωστόσο ίσως φτάσει τους 2.100 -όσοι και οι αγνοούμενοι δηλαδή- αφού οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι σταματούν την έρευνα για τον εντοπισμό αγνοουμένων…

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στο Αφγανιστάν στη μνήμη των θυμάτων των κατολισθήσεων, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων στη βορειοανατολική επαρχία Μπανταχσάν, μετατρέποντας ένα ολόκληρο χωριό σε νεκροταφείο.

Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, ένας χείμαρρος από λάσπη και πέτρες κατέκλυσε μια βαθιά κοιλάδα, «σβήνοντας» από το χάρτη το χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ…

Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κήρυξε ημέρα πένθους τη σημερινή στη «μνήμη των θυμάτων της καταστροφής στο χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ της επαρχίας Μπανταχσάν», ανακοίνωσε η αφγανική προεδρία.

Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν την Παρασκευή στην περιοχή Αργκο της επαρχίας, μια φτωχή και ορεινή περιοχή στα σύνορα του Τατζικιστάν, την Κίνα και το Πακιστάν και σχετικά μακριά από την τρομοκρατική δράση των ανταρτών Ταλιμπάν.

Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, ένας χείμαρρος από λάσπη και πέτρες κατέκλυσε μια βαθιά κοιλάδα, πλήττοντας κυρίως το χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ όπου ζούσαν εκατοντάδες οικογένειες.

Η τραγωδία αυτή προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων και την καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών αφήνοντας στην απόλυτη φτώχεια 700 οικογένειες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη βαθιά λύπη του και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων. «Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε υποστηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση στην παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους και έτοιμες να συντονίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της προστασίας του πληθυσμού από τις φυσικές καταστροφές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Η τραγωδία σημειώθηκε μια βδομάδα μετά τις ξαφνικές πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο εκατό ανθρώπων στο βόρειο Αφγανιστάν. Η χώρα σπαράσσεται από τρεις δεκαετίες πολέμου και συγκαταλέγεται στις φτωχότερες στον κόσμο.

 
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ