Πώς ξεκίνησε η τραγωδία: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για το μακελειό στην Οδησσό

Το… ποδόσφαιρο έφταιγε!

Η φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο την Παρασκευή στην Οδησσό δεκάδων φιλορώσων οφείλεται στην εκδίκηση των χιλιάδων οπαδών του ποδοσφαίρου και διαδηλωτών υπέρ της Ουκρανίας, οργισμένων για την επίθεση που είχε δεχθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα η πομπή τους προς το γήπεδο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Για ένα ματς του ουκρανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που είχε προγραμματιστεί εκείνη την μέρα στις 17:00, οι υποστηρικτές των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων, ως συνήθως, είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης νωρίς το απόγευμα για να ακολουθήσουν την πομπή έως το γήπεδο, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Η Ναταλία Πετροπάβλοφσκα, μια από της επικεφαλής του κινήματος υπέρ της Μαϊντάν στην Οδησσό, δήλωσε ότι δεν ήταν μια πολιτική διαδήλωση και ότι το κίνημά της δεν είχε καλέσει σε καμιά συγκέντρωση εκείνη την ημέρα. «Ήταν οπαδοί των ποδοσφαιρικών ομάδων, νέοι, και στη χώρα αυτή οι νέοι είναι φυσικά περισσότερο υποστηρικτές μιας ενωμένης Ουκρανίας παρά της Ρωσίας», δήλωσε.

Στην πομπή επικρατούσαν τα χρώματα του κίτρινου και του γαλάζιου, τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας αλλά και της μιας από τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, ξαφνικά η πομπή δέχθηκε επίθεση από πολλές εκατοντάδες φιλορώσους διαδηλωτές καλά εξοπλισμένους, ορισμένοι ήταν ένοπλοι, φορούσαν κράνη και κουκούλες. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Παρά την εξέλιξη αυτή, οι οπαδοί των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων έφθασαν στο στάδιο. Όμως, στο ημίχρονο του αγώνα πολλοί από αυτούς έφυγαν και κατευθύνθηκαν στην πλατεία όπου οι φιλορώσοι είχαν κατασκηνώσει από τα μέσα Μαρτίου, έξω από το πέτρινο κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα συνδικάτα.

Αυτό το αγριεμένο πλήθος «άρχισε να καταστρέφει, να βάζει φωτιά στις σκηνές. Οι φιλορώσοι κατάφεραν να φύγουν αλλά επέλεξαν να καταφύγουν στο κτίριο των συνδικάτων», δήλωσε η Πετροπάβλοφσκα.

Τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και το κτίριο πυρπολήθηκε, πιθανότατα από κοκτέιλ μολότοφ, ενώ η τραγική καθυστέρηση της πυροσβεστικής- έφτασε έπειτα από τουλάχιστον μία ώρα- συνέβαλε στο μακελειό.

 
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ