Ουκρανία: Το Κίεβο «σφραγίζει» τα σύνορα με την Κριμαία

Στο μεταξύ ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της χώρας έχουν λάβει εντολή να μην ανοίγουν πυρ κατά πολιτών

Τη στιγμή που η ανατολική Ουκρανία έχει παραδοθεί στον εμφύλιο πόλεμο, με νέες αιματηρές συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ και έπειτα από το σοκ που προκαλεί η είδηση ότι στην Οδησσό έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες σε κυβερνητικό κτίριο τουλάχιστον 39 άνθρωποι, το Κίεβο σφραγίζει τα σύνορα με την Κριμαία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μεταβατικής κυβέρνησης η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας, με αποτέλεσμα τα σημεία εισόδου στην Ουκρανία να κλείσουν προσωρινά.

«Το υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώνει τους διπλωματικούς εκπροσώπους ξένων κρατών στην Ουκρανία, ότι τα προξενεία της Ουκρανίας είναι προσωρινά κλειστά σε κάθε σημείο εισόδου και σημείου ελέγχου», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, η ρωσική αεροπορική εταιρία Aeroflot ανακοίνωσε ότι ακυρώνει της πτήσεις προς το Χάρκοβο, καθώς δεν της έχει δοθεί εντολή να μπει στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Παρόλα αυτά, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η ουκρανική πολιτική αεροπορία δεν έχει απαγορεύσει στις ρωσικές αερογραμμές να εκτελούν δρομολόγια στο Χάρκοβο και το Ντόνετσκ, αλλά υποστηρίζουν ότι έδωσαν εντολή «για περιορισμό πτήσεων ανάμεσα στο Ντόνετσκ και τη Ρωσία».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, υποστηρίζει ότι η αντιτρομοκρατική επιχείρηση δεν περιλαμβάνει κατοικημένες περιοχές για την αποφυγή θυμάτων ανάμεσα στους πολίτες.

«Δεν εισβάλουμε σε κατοικημένες περιοχές για την αντιτρομοκρατική επιχείρηση και έχουμε ορίσει τον περιορισμό να μην πραγματοποιούνται επιθέσεις σε περιοχές όπου βρίσκονται πολίτες», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ βρισκόταν στο Σλαβιάνσκ.

Τόνισε, μάλιστα, πως ανεξαρτήτως αν κάποιος υποστηρίζει την ουκρανική κυβέρνηση ή όχι, ο στρατός της χώρας έχει λάβει ρητή εντολή να μην πυροβολεί σε πολίτες.

«Πρόκειται για περιορισμό που ο εχθρός δεν υπολογίζει. Ο εχθρός κρύβεται πίσω από τις πλάτες τους (των πολιτών) και πυροβολεί», συμπλήρωσε ο Αβάκοφ.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ